18. mars 2011

Fredagslisten #9

My heroes have always been Cowboys
And they still are, it seems


Sharon Vaughn

Endelig er Tippeligaen tilbake og Materazzia gleder seg med sette søkelyset på noen av ligaens virkelig helter gjennom årens løp. Denne lista er urangert og skrevet av Eivind Bisgaard Sundet og Kenny Koevermans. Inneholder også litt YouTube-gull. Fotball blir ikke bedre enn dette.

Alf Kåre Tveit - Viking
Lyngdølen Tveit herjet eliteseriearenaene tidlig på nitti tallet. Han la ikke skjul på sine røtter i Lyngdal, med sin stripete hockey-sveis og en tilhørende syltynn-bart. Spissen var kjent for den karakteristiske ”Fygaren” etter scoring. Plassen i Vikingfansens hjerter sikret han med sin sterke delaktighet i mirakelet i Haugesund, som resulterte i opprykk til daværende 1.divisjon. Videoen kan ses under, og gir all mulig gåsehud (legg spesielt merke til den 33-år gamle Terje Hauge som dommer, akkompagnert av en frisk bart). Alf Kåre Tveit var Vikings nest toppscorer med 7 mål da klubben tok tidenes første Tippeligagull i 1991. Karl Petter Løken ble toppscorer i ligaen med 12(!!) mål. ”Fygaren” Tveit scoret også det avgjørende målet i cupfinalen mot Molde i 1989. The Alf Kåre Tveits er verdt et lytt på Myspace, med klassisk pønkinnpakning har de et par vikinglåter ute.



Egil Østenstad - Viking
Den nåværende sportsdirektøren får en plass her, da han etter sigende skal være Yngve i boka Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg.

Erik Mykland - Start
Hva kan man si om Myggen da? Det er skrevet bøker, det er lagd filmer, han har holdt liv i flere avisredaksjoner opp gjennom årene enn noen annen norsk spiller og han har selvfølgelig hatt sin egen is. Myggen er 100 ganger større enn Julius. Det har aldri vært noen større på Sørlandet.

Andre Flem - Stabæk
Stopperen fra Kristiansund spilte Stabæk fra 4. divisjon til Tippeligaen. En klassisk "unsung-hero", som Stabækfansen, altså Ingebrigt, visste å sette pris på. Flem har blitt en del av folkloren om Stabæk, og Steen Jensen elsker å dra inn viktigheten av kultspilleren Flem når han prater om Stabæks fremganger som fotballklubb.

Odd Johnsen - Godset og Brann
Mannen med de gyldne krøllene og de dødelige avslutningene. Legende på Marienlyst, hvor han har egen VIP-losje oppkalt etter seg. Han er den siste Drammenser som var god i fotball OG bandy. Oddemann huskes for en fantastisk cupfinale i 91, hvor han scoret to mål på Ola By, og Godset vant overraskende. Ønsker du å gjøre en drammenser lykkelig, er det bare å nevne Odd Johnsen. Er den beste fotballspilleren i Norge uten landskamper ifølge Jostein Flo (dette er ikke helt riktig ettersom Oddemann har over 30 landskamper i Bandy).

Raymond Kvisvik - Brann og Fredrikstad
Mannen med de tusen veddemål. Hadde en rekke omtalte veddemål med Azar Karadas i sin tid i Brann, noe som bar dårlig bud for fremtiden. Den eminente venstrefoten, de vakre scoringene og den folkelige stilen, både i kroppsfasong og uttalelser, gjorde ham til en favoritt hos fansen i Brann og Fredrikstad. Plankehaugen bygde sågar et hus til ham, som senere måtte ut på tvangssalg grunnet en rotete økonomi. Som alle virkelige kultfigurer har Kvisvik hatt i overkant mye talent! Han har en doktorgrad fra Bergen Travbane i hesteveddeløp, fire seriegull i innebandy og landskamper i både innebandy, futsal og fotball. Var til tross for all denne fysiske aktivitet i kronisk dårlig fysisk form. Noe som førte til mye hode risting og grå hår i trenergarderoben på Stadion i Bergen og Fredrikstad. Materazzia savner Kvisvik!

Et glimt av helter
Bodø/Glimt suste inn i toppdivisjonen i 1993 ledet av Trond Sollied. Glimt har foret norsk toppserie med et par stykker som vi liker å kalle kulthelter. Og tidenes cupfinale-musikkvideo.


Bent Inge Johnsen - Bodø/Glimt, RBK og Odd (og Urædd)
Poteten Bent Inge Johnsen (DC/MC/FC) kunne bekle alle posisjonene i sentrallinjen på lagene sine, og spilte godt i alle. En kronisk ro i kroppen førte til en fantastisk nonchalant og herlig spillestil. Som midtstopper var han spillende, som sentral midt var han fantastisk ubevegelig og strødde pasninger fra sirkelen, og som spiss scoret han mål. Da Rosenborg kjøpte han fra Glimt i 98 betalte de smått utrolige 5 millioner kroner, men vel verdt det, spør du oss. Som assistenttrener i Glimt markerte han seg i alle intervjuer med å stille på TV med en halv boks snus under leppa. I 2006 hadde han trappet ned og spilte for Urædd i 3.div. I en kamp mot Stathelle scoret han nærmest direkte fra avspark, og kom etter kampen med dette utsagnet til Telemarksavisa, som på mange måter definerer karrieren til denne sympatiske og fintspillende nordlendingen:
- Jeg så at keeperen deres sto veldig langt ute, og tok sjansen. Med 1-0 så tidlig kunne jeg også løpe enda litt mindre enn planlagt.

Tom Kåre Staurvik - Bodø/Glimt og RBK
”Varsko her!! BANG!” skrek fansen hver gang Glimt hadde frispark på tidlig nittitall. Et fantastisk tilslag som førte til mang en lekker scoring. I tillegg hadde han hovmesterblikket som skulle til for å bekle ankerposisjonen i Sollieds 4-3-3. Løpsstyrke har aldri vært noen force hos Tom Kåre, og han var visstnok i elendig form da han kom til Rosenborg etter suksessen til Glimt. Hevder selv i et intervju med magasinet Bodø Nu, at han nok ikke er en løpsmaskin og tungtrent, men hurtig. Vi bryr oss ikke noe om hvor dårlig trent han er, så lenge han har tidenes skuddfot sett i Tippeligaen. Har vært i litt beef i klubbene han har spilt for, som seg hør og bør for en kulthelt.

Johnsen og Staurvik scoret forresten hvert sitt mål i Bodø/Glimts cupfinaletriumf mot Strømsgodset (med Odd Johnsen på banen) i 1993.

2 kommentarer:

  1. Forkjærligheten for sør- og (gudforby)vestlendinger burde du som spaltist holde deg for god for. Snu lista på hodet sier jeg!

    SvarSlett
  2. VI som har skrevet denne listen har ikke rangert den, som det også står i innledningen. Dermed kan du gjerne lese den fra bunnen og opp. Alf Kåre Tveit er en legende. Myggen er den største sørlandet har levert og en av tidenes beste norske fotballspillere.

    SvarSlett