13. mars 2015

Produktet som ble plassert på feil hylle

Av Lineker.

Avisene som skriver saker om at noen ikke blir invitert i bursdag. Festen er over, og det er ikke mer kake igjen. Du verden så kjipt. Hva så med produktet som ble plassert på feil hylle?

Komplett.no arena, Skagerak Arena, Aker Stadion Og Sparebanken Sør-Arena. Kapitalismen har så definitivt nådd norsk fotball ville man sagt. Å selge produktet inn er viktig. Gildeserien, Konica Minolta serien og Oddsenligaen. En av Fredrikstad ukjente sønner, musiker Lars Kilevold ville nok hevdet at «Navna må en jo ha’me» i sangen «Ute til lunsj». Det er greit det, Lars, men Peppes Pizza, Manpower, DNc, NRK og Tiedemanns Tobakk er direkte uhipt i 2015 når det kommer til norsk fotball.

To lag som aldri blir uhippe er Brann og Fredrikstad, men i 2015 befinner begge lagene seg i det mange omtaler som norsk fotballs bakgård

Kilevolds Manpower legger opp til sysselsetting av mennesker. Gjerne til tertiærnæringen. Vi stryker hverandre på ryggen. Vi er ikke alle sosialdemokrater lenger, men konsulenter. Nå ble det aldri Manpowerligaen. Ei heller Navligaen, men Adeccoligaen, selv om alle landets mediebedrifter nå i ti år har insistert på å bruke 1.divisjon.

2015. Nytt navn og nye muligheter. Oslo Bolig- og Sparelagligaen. Det smeller! Men vi kaller det OBOS-ligaen, selv om ingen lag fra Oslo vil befinne seg i denne divisjonen. Kanskje passende ettersom hverken Skeid, Vålerenga og Lyn neppe kan definere seg som noen sparelag.

Men med Brann og Fredrikstad i denne ligaen kan man jo ikke hevde at det er sparing som står i fokus i denne ligaen. Branns bidrag til pengegaloppen i norsk fotball da de valgte å gi innbytter Erik Huseklepp 3,5 million i årslønn er lett å glemme. Seriegullet i 2007 er noe bergenserne har aldri glemmer, men jeg tror nedtrykket i 2014 er noe av det mest overraskende som har skjedd i norsk fotball i min levetid.

"Brann-årsmøtet ble en oppvisning i krangel, uenighet og mangel på vilje til å se i samme retning", skriver BTs kommentator Tore Strand. Når BAs journalist Tormod Bergersen skriver Norge ler av Brann, så tror jeg det stemmer. På grunn av rotet. Det er grunn til at Harald Heide Steens karakter Balle Klorin, lederen av Supperådet som består av 3000 ansatte som ikke gjør noen ting, er noe som skaper latter hos nordmenn.

Under fjoråret forsøkte styret og det sportslige å gjøre noe både på forhånd og underveis med å forsterke spillerstallen til Brann. Rikard Norlings arbeid i Malmø FF i 2013 var kanskje den viktigste suksessfaktoren til at Åge Hareide tok samme lag til nytt gull og til spill Champions League i 2014. Likevel satt man igjen med en følelse av at man hadde mislykkes i alle ledd

I 2015 blir Brann på det nest øverste nivå i Norge. Marcus Pedersen skal løpe rundt på Levermyr stadion. For å ikke snakke om Moan kunstgress. Det er litt gøy, men mest trist for en klubb med de tradisjonene, med den stemningen og interessen som finnes i Bergen. De hører jo ikke hjemme i 1.divisjon.

Den positive vil hevde at det er bra med et år i første nede i 1. divisjon. Mindre press, unge spillere som får erfaring, bedre klubbdrift og treneren som får tid til å sette et system, men spør du en hvilken som helst eliteseriespiller om hvordan det er å spille i 1. divisjon vil han svare at det er beintøft. Og for en Brann-spiller vil de ikke bli noe mindre press ettersom alt annet enn opprykk vil være en gigantisk nedtur, særlig når man ser på spillerstallen til det som er den klare opprykkskandidaten i årets første divisjon.

En klubb som garantert vil skrive under på at det er tøft på det nest øverste nivået er Fredrikstad. Etter mange år med ørkenvandring rykket laget opp til Eliteserien i 2004. Etter Cupgull (2006) og sølv i serien (2008), ble det nedrykk i 2009. De gode årene hadde kostet, og evnen til å fremstå som nøkterne kan vel oppsummeres ved å se på redningsmennene som FFK hentet høsten 2009. Tom Nordlie, Alex Valencia og Matthias Andersson kan fortsatt spise gåseleverbrødskiver 365 dager i året. Riktignok ble det bare ett år på nivå to i 2010, men i 2012 rykket man ned til 1.divisjon igjen.

Hva angår styre og stell i FFK i denne perioden har Josimar (uten konkurranse) levert den mest dyptgående beskrivelsen. Hvorvidt Balle Klorin kunne vært leder skal jeg ikke gå inn på, men det er mer interessant å se hvor Fredrikstad står i dag. Konsekvensen for FFK har uansett vært at man har blitt tvunget til å tenke mer nøkternt. Man kan ikke lenger ringe til investor Terje Høili. Man kan ikke lenger holde fast på at ungdomsavdelingen til Fredrikstad er så fantastisk fordi man har har mange spillere på aldersbestemte landslag (som ikke har blitt bærebjelker på klubbens a-lag). Det holder ikke lenger å si at ungdomsavdelingen er bra fordi man fikk fram Tarik Elyounoussi (noe hvem som helst hadde klart).

Daglig og sportslig leder i FFK, Geir Bakken gjorde noe så utypisk som å si at målet ikke var å rykke opp 2014. I retrospekt, en ganske lur strategi ettersom Fredrikstads økonomiske situasjon tilsa at man måtte satse ungt. At man til slutt endte på kvalik uten at nøkkelspillere som Lars Grorud, Christian Berg eller Robert Stene leverte var en sterk prestasjon.

Årets FFK-lag er spennende, og unggutter i form av Ludvig Begby, Håvard Åsheim, Ola Lønn Jenssen som spiller på alderbestemte landslag vil få mye spilletid. De unge spillerne må FFK bruke for at de skal kunne selges til en god pris eller enda bedre bli en del av et FFK i Eliteserien. Sentrallinjen med Jon Masalin (kanonsesong i fjor), kaptein Netan Sansara (knalltøff brite med Non-League taklinger), ballfordeler Christian Berg og innleide Henrik Kjelsrud Johansen (scoret mye i vinter) ser veldig bra ut. I tillegg har man spillere som Simen Rafn, Julius Aderamola, og Dag Alexander Olsen som tidvis gjør det ganske så bra på det nest øverste nivået i Norge. Nykommerne Adam Straith og Amin Nazari vil også få mye spilletid denne sesongen

Årets lag startet sesongen med 13 spillere på trening, men med noen lånespillere og et par eldre skadeplagede, teller stallen nå 18 spillere. Laget ser kanskje ikke fryktinngytende ut, og det kan synes rart at herr Bakken i år har valgt å si at man går for opprykk. Men som i Bergen ligger det store inntekter i å gå ut høyt, og i det å skape interesse om produktet.

Og da blir det kanskje som Kilevold sa det, at «Navna må en jo ha med». Produktene Brann og Fredrikstad har kanskje ikke mestret kapitalismen fullt ut, men allerede i årets første serierunde vil man få et rekordstort publikum som ingen andre i 1. divisjon og få lag i Eliteserien vil matche. Og det er derfor produktet befinner seg på feil hylle.

---

Les også resten av innleggene fra Materazzias norske måned:

1 kommentar:

  1. Hei Materazzia! Godt å se at bloggen våkner til liv igjen, det er en glede å lese om både rappere, historietrivia og feilplasserte fotballprodukter. Apropos det siste, jeg tenkte egentlig å skrive en e-post til dere om mitt eget fotballprodukt. Men så slo det meg at man ikke finner noen e-post adresse på siden her, og så slo det meg at dette er en fiffig og fin blogg som ikke har så mange innlegg at dere uten videre kan slippe til en anmeldelse av noe så banalt som en app.

    Allikevel så tenkte jeg at det skader jo ikke å legge igjen en kommentar her der jeg sier ifra at jeg har en app jeg kunne tenkt meg at så mange som mulig prøver ut, og et nettsted forsåvidt. Hvis jeg legger igjen kommentaren kan jeg også ta dere med i oversikten over nettsteder jeg har kontaktet, og det vil videre gjøre arbeidsgiveren min i Tsjekkia fornøyd. Og det er jo bra, all den tid man har vært så heldig å få lov til å jobbe med noe så fint som fotball og sport.

    Så, hvis dere har lyst, tid og et par megabit igjen på abonnementet deres, sjekk gjerne ut flashscore.nu i eplebutikken eller google play. Vi følger fotball aller tettest av sportene våre, og i år har vi tenkt til å være bedre på norsk fotball enn noensinne. Det gir seg et par artige utslag for undertegnede og utvalgte klubber rundt om i landet. Lillebror i Stjørdals-Blink, for eksempel, må nok finne seg i å hete alt fra Frank Strandli til Lillegutt ettersom sesongen skrider frem.

    Vi er forøvrig også på facebook, twitter og spøkelsesbyen google+, dersom dere skulle forville dere inn der.

    Småkjærlig fotballhilsen,
    Flashscore-Bjørn

    SvarSlett