Skrevet av Minotti Bøhn
1915 er på ingen måte noe Annus Mirabilis i norsk fotballhistorie. Men det er et år i norsk fotballhistorie – i motsetning til for eksempel 1815, da vi hadde mer enn nok med å hoppe lenger enn 9.5 meter på ski og venne oss til tanken på en personalunion under en fra Bernadotte-slekta.
1915 er på mange måter mer kjent for å være året Babe Ruth slår sin første home-run, Einsteins generelle relativitetsteori blir gjort kjent og det ble igjen forsøkt å avholde en julevåpenhvile langs vestfronten med fotballkamper mellom tyske og franske soldater – med varierende hell.
Året 1915 er forøvrig rundt år 4611 i kinesisk kalender, noe som er et postnummer i Kristiansand. Om vi skal trekke noen paralleller til at 2015 dermed blir Start sitt år overlater jeg til den jevne leser å avgjøre.
Helge Løvland. Som har absolutt ingenting med fotball i 1915 å gjøre. (Bilde hentet fra Wiki Commons) |
Kranglingen på kontinentet hadde brutt ut litt tid før jul året før, men skulle ikke affisere de små idrettsaktørene i fotball-Norge – «idrett og politikk må ikke blandes» som det så pent heter og noen snaue måneder etter ble de olympiske lekene i Berlin 1916 avlyst.
Fotball.
Norge.
1915.
Apropos snaue saker så passer dette godt inn som beskrivelse av Norge rent fotballmessig i denne perioden. NFF ble dannet med en liten notis i idrettsbladet i 1902 og hadde i 1915 vokst til respektable 6000 medlemmer, men var fortsatt en relativt snever idrett i Norge.
Etter en rekke halvdaffe forsøk på å arrangere Norgesmesterskap siden 1902 med få lag, lite organisering, men dog tiltagende interesse, ble det i 1915 gjort forsøk på seriespill med den såkalte Prøveligaen i perioden 1915-16. Klubbene Odd, Frigg, Kvik Fredrikshald, Drafn, Mercantile og Larvik Turn deltok, men det ble aldri fullført. Riktignok vant Odd alle kampene, så den helt store spenningen lot vente på seg.
Året etter ble det gjort forsøk med å innføre en vest-, en nord-, og en østserie uten at det ble noen suksess.
Men det skal de ha, de tapre entreprenør-sjelene fra Prøveligaens dager – de kan i ettertid bli kreditert med å være den første spede begynnelsen på et norsk seriesystem i regi av Norges fotballforbund. Leder i fotballforbundet fra 1915 var forøvrig Daniel Eie – en fyrrig sjel som året før hadde dømt cupfinalen og ble den første som fikk NFFs gullmerke og fiffig nok var medlem av idrettsklubbene Spring, Løp og Lyn.
Med en vedvarende mangel på et ligasystem var det norgesmesterskapet som var konkurranseformen som gjaldt i 1915. For sjette gang på 14 år vant Odd NM-finalen i 1915. Denne gangen spilt i Sarpsborg foran rundt 6000 tilskuere - mot Kvik Halden.
Odds to mål ble scoret av Nils Thorstensen og en av norgeshistoriens største spillere – Einar «Jeja» Gundersen,
La oss nyte Vardens nydelige beskrivelse av Thorstensens mål, gjengitt i Andersen 2007:
"Lillenils" faar ballen fra Aulie, allierer seg med Sverre og "Jeja" og laver et glimrende stormløp mot Kvik. Sverre lægger op, og Nils lægger under knitrende bifald bifald (sic!) ballen i nettet med et elegant, helt rent skud, levert med slik kraft at hele maalindretningen dirrer. (Er dette forløperen til nåværende mediers trang til å fornavne heltene, ref; Petter, Marit, Therese og Ole Einar? red.anm.)
"Jeja" Gundersen var ikke fri for å reklamere litt for en sigg i ny og ne. Bilde hentet fra Wiki Commons (Trondheim Byarkiv). |
Det hevdes at «Jeja» puttet noe sånt som 500 mål på 400 kamper og var en livsfarlig hodespiller fra sin posisjon på indre venstre (en tidlig Jostein Flo? red.anm.). «Jeja» ble stående med 26 mål på landslaget, noe som gir ham en småfrekk andreplass bak Jørgen Juve.
*nøster inn rød tråd*
Landsomfattende fotballorganisering var langt fra en sannhet i vårt år og det var først fem år senere at de tre nordligste fylkene hadde fått sine egne fotballkretser.
Av de aller største utfordringene fotballen i Norge sto overfor i perioden var en utvikling av publikumsinteressen i både kvantitativ og kvalitativ retning. Det ble stadig flere som så på fotball og det ble stadig flere som brukte fotballtribunen for å få utløp for innestengte følelser.
En idrett som fra det tidlige NFF skulle ha «fair og gentlemansaktig oppførsel på bane og tribune» ble stadig mer og mer «en levende brølemaskin» der godt spill ikke ble belønnet med «et civilisæret hurra eller en megtig klappersalve», men med brøl og skrik, samt sang og fanfarer, slik fotballdommer, NFF-sekretær og styremedlem, journalist og senere radiokommentator P. Chr. Andersen opplevde det – først på tur til København og senere i Norge.
I årene før 1915 førte dette til blant annet at Skien ikke fikk avholde avgjørende NM-kamper på grunn av at publikum skjelte ut dommeren og brukte ukvemsord. Samt opprettelsen av en filosofi der NFF ønsket å oppdra fotballspillere og publikum. Dette gjorde de ved å sende rundt oppdragne representasjonslag (helst fra hovedstaden) rundt omkring i Norge til såkalte «mønstermatcher» for å vise hvordan fotball skulle spilles på riktig måte – og det var ikke snakk om spillestil, men holdninger.
Enkelte engelske lag som Dartford ble invitert over av samme grunn, men det prosjektet måtte fort skrinlegges da disse lagene var «fulle av tricks, unfair play og simpel opførsel» som Norsk Idrætsblad skrev i 1915.
Forsøkene fra fotballforbundet å gjøre norsk fotball til et lærestykke i avslappet eleganse, overlegen ro og aristokratisk opphøyethet ble mislykket – og nye generasjoner førte fotballen mot en folkelighet der kamp, kraft og innsats var ingrediensene.
Og med det er bordet dekket for eliteserien 2015. Do enjoy.
---
Les også resten av innleggene fra Materazzias norske måned:
---
Kilder
- Andersen, Espen. "Det Store Gjennombruddet : Norsk Fotballs Kulturhistorie 1885-1925." Norges idrettshøgskole, 2007.
- Andersen, P. Chr, and fotballforbund Norges. Norges Fotballforbund : Jubileumsskrift : Norges Fotballforbund Gjennem 25 År : 1902 30. April 1927 : Med Trekk Fra Fotballspillets Historie I Norge Før 1902. Oslo: Norges fotballforbund, 1927.
- Goksøyr, Matti, Finn Olstad, and fotballforbund Norges. Fotball! : Norges Fotballforbund 100 År. Oslo: Norges fotballforbund, 2002.
- Jorsett, Per, and Arne Scheie. Cupen : Nm I Fotball : 1902-1999. Oslo: Stenersens forlag, 1999.
- Sæter, Svein, and Johan L. Øiestad. "A-Laget : Norges 25 Største Fotballspillere Gjennom Tidene." Oslo: Damm, 2005.
- http://www.rsssf.no
- http://no.wikipedia.org/wiki/1915
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar