28. mai 2014

VM 2014 - USA

”Jeg vet ikke når folk begynte å drømme om Amerika 
lenge før Columbus drømte folk om Amerika, tror jeg.”

De over there skal i år spille i sitt 10. verdensmesterskap i fotball. Som frigjorte cowboyer dro amerikanerne nedover langs stillehavskysten og tok det aller første mesterskapet med storm. Belgia og Paraguay ble begge slått 3-0 i gruppespillet før Argentina ble for sterke og de amerikanske styrkene ble senket med 6 mot 1 i semifinalen. Men grunnet målforskjell kunne USA likevel slå seg på brystet og kalle seg verdens tredje beste fotballag i 1930.

”Et sted med evige blomster og alle var frie og lykkelige og
 ingen behøvde å ta av hatten for noen, hvis de ikke ville det selv.”

I 1950 tok amerikanerne på ny veien nedover, denne gangen til Brasil. I gruppe med Spania, Chile og ikke minst fotballens hjemland, England. Første kamp mot Spania gikk som det måtte gå, med et spansk storlag - Real Madrid - i emningen var et 3-1 tap ikke annet enn hva man kunne forvente. England på sin side vant komfortabelt 2-0 over Chile og så med selvsikkerhet frem mot neste kamp, mot USA.

Men fotballverden skulle få sitt livs sjokk. Da Joe Gaetjens satte inn 1-0 til de forente stater var det likevel ikke mange som trodde på det. Men amerikanere er ikke kjent for å legge seg ned og dø. En andre omgang preget av heroisk forsvaring og sensasjonen var et faktum. England hadde tapt sin første, og ikke siste, kamp i mesterskap.

”Et smilende paradis og kjærlighet varer evig, 
og alderdommen er vakker ,et sted uten lukt.”

USA har deltatt i de siste 7 mesterskapene, men det er umulig å snakke om USA uten å komme inn på kanskje det mest komplette VM-sluttspillet som noen gang har vært. Nemlig i USA i 1994. Gloryland.

Et VM som hadde alt. En dopingtatt Maradona, en purung Ronaldo, sveisen til Romania, Flo-pasningen, tilløpet til Branco, feiringen til Kenneth Andersson og vippen til Klinsmann. Gloryland.

”Vi drømte om Amerika 
hvor vestavinden bor. 
Vi drømte om Amerika 
 hvor honningblomster gror, 
hvor himmelen er stor og blå 
med stjerner og med striper på”

Og det er nettopp Klinsmann som skal gjøre det, denne gangen for, USA. Ved å utelate alle CM-fanatikeres egen Landon Donavan fra den amerikanske VM-troppen, har han allerede tatt et leap of faith. Spørsmålet er om det er nok, for USA har kommet i en knallsterk gruppe. Ghana, Portugal og Tyskland er alle land som har noe å gjøre i Brasil. Åpningskampen vil være av stor betydning når troppene tar i mot Ghana den 16. juni. Klarer de å ta hevn på laget som slo dem ut av VM i 2010 er mulighetene tilstede før møtet med ab-flex2000 Ronaldo og Portugal, hvis ikke er nok VM-lokomotivet for lengst forlatt perrongen før mamma er kastet av toget og Klinsmann får muligheten til å møte sitt eget hjemland i en betydningsløs siste kamp.

Det er selvfølgelig verdt å nevne at Norges egen Mix er med i troppen til Klinsmann, at Sporting Kansas City har to spillere i troppen er mindre verdt å nevne. Michael Bradley blir av mange sikkert av noen sett på som en man skal følge ekstra godt med på i Brasil. Følg i vei, men jeg tror verken Bradley eller Klinsmann kommer til å utrette mye i sambaens hjemland.

”vi drømte om Amerika 
men ikke lenger nå, 
nei, ikke lenger nå”


De siterte strofene er hentet fra Odd Børretzens "Vi drømte om Amerika"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar