26. mai 2014

VM 2014 - Ghana - Norges afrikanske seksmenning

Skrevet av Minotti Bøhn

Norge har en slags mørk fortid som koloniherrer via det ellers skakke joint venture-prosjektet Danmark-Norge. Blant koloniene nordmenn var med på å utnytte var Ghana (daværende Gullkysten) en av de viktigste. Her kan man også argumentere for at Norge var en slags koloni under Danmark også i perioden frem til 1814, og beskrivelser som at norske penger var en sildrende bekk inn i den danske innsjøen, ja, det holder vann.

Fort Christiansborg, oppkalt etter Christian Kvart som var konge av Danmark, er i dag presidentboligen i Ghana. Han grunnla jo for øvrig Christiania (nå: Oslo) på 1600-tallet, så på et eller annet nivå deler Norge og Ghana noen felles historiske linker. Nok om bekker og bekmørk historie.

Ghana. Black Stars. Fotballaget.

Trakk seg fra kvalikken til VM i 1966 (sammen med alle andre afrikanske land (minus Sør-Afrika som var utestengt pga apartheid)) i protest mot allokeringen av plasser. Dette gjorde at Nord-Korea, som egentlig skulle møte de tre beste afrikanske lagene i en siste strid om en siste VM-plass, kom seg til VM i England. Lenge leve nekrokratiet!

Ghana trakk seg også fra VM i 1982, rettere sagt, de trakk seg fra kvalifiseringen i 1980 før andre runde tok til. På tiden de var kanskje Afrikas beste lag etter å ha vunnet African Cup of Nations på Gaddafis kunstgress i 1982. Ledet an av en ung, lovende Abedi "Pelé" Ayew, kanskje en av Afrikas beste spillere gjennom tidene. I hvert fall i følge gamle kornete YouTube-klipp.
 

Ghana. 2014-utgaven.

Slo Egypt i play off til VM, og det i en ganske imponerende stil. Hele 7-3 sto det etter to oppgjør. Laget har lenge vært blant Afrikas beste og mange håpet at laget skulle komme seg til semien i 2010 da Luis Suarez tok saken i egen hender i kvartfinalen i 2010. 

Dagens lag er basert på fysikk og ufoutsigbarhet. Og faktisk et godt snev av rutine.

En slags forventet lagoppstilling er enten i 4-1-4-1 eller 4-2-3-1, her oppstilt i sistnevnte:

Larsen Kwarasey

Opare – Mensah – Akamino – Inkoom

Essien – Muntari

En av Ayewene – Boateng – Asamoah

Gyan

Flere kjente navn for de som følger europeisk fotball. Spesielt midtbanen har sin andel av kvalitet. I maskinrommet på midtbanen er Essien og Muntari en blokk som er lei å trenge gjennom, kanskje blant de leieste. Ayews, Gyan, Asamoah, Prinsen, Waris og Agyemang-Badu gir visse muligheter offensivt og det kan jo hende motstanderne i Tyskland, USA og Portugal for seg en eller to kontringsoverraskelser. 

Gyan koser seg om dagen i Emiratene (de forente arabiske, that is) hvor han bøtter inn mål i et ganske staselig antall. Gyan er generelt en staselig type og et raskt søk på Materazzias egen fact-søkemotor @arsandbu viser at han har brunt belte i jiu-jitsu under Renzo Gracie, og en dag ønsker å gå en UFC-kamp. Først skal han prøve seg på 2 x 45 mot Pepe. I tillegg er han artisten Baby Jet sånn på si og har gitt ut den fengende African Girls.


Det "norske" innslaget i laget er Godsets keeper Adam Larsen Kwarasay som kanskje kan få muligheten mellom stengene, i hvert fall i denne previewen. Foran seg får han ikke VM sterkeste forsvar, men hvis leca-blokkene Muntari og Essien finner sammen, skal det bli vanskelig nok å komme til sjanser mot Ghana. Men igjen, når motstanderne heter Cristiano Ronaldo den ene dagen og Der Deutschen Mannschaft den andre, skal han nok få kjørt seg uansett. 

Men Ghana skal få det vrient å gjenta kvartfinalesuksessen fra Sør-Afrika. Man får 1.33 i odds på at laget ryker i gruppespillet og 250 på at de tar seg hele veien og blir stående som første VM-vinner fra Afrika.

Vi ønsker lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar