10. mai 2014

VM 2014 - Uruguay

Av Kronbein (@kronbein)

Det er 64 år siden sist Brasil arrangerte et VM-sluttspill. Det er 64 år siden England debuterte i et VM-sluttspill, med brask og bram. Det er 64 år siden siden Maracanã stadion stod klar til bruk, med kapasitet til nærmerere 200 000 mennesker. Det er 64 år siden Uruguay vant VM for andre gang. I år kan det skje igjen...

Uruguay har arrangert et VM-sluttspill og vunnet to. Første gang det ble arrangert et verdensmesterskap i fotball tok likeså godt Uruguay på seg jobben med å arrangere, men da skulle de sannelig vinne også. 20 år senere gjentok de bedriften i Brasil, i noe som må ha vært et av de merkeligste mesterskapene noen sinne.

Bare 13 land deltok i det første mesterskapet etter krigen, Brasil var som eneste søkerland blitt tildelt VM-sluttspillet og FIFA hadde bestemt at nå skulle trofeet bære navnet til den tidligere FIFA-presidenten Jules Rimet. Blant mange kuriositeter kan man nevne at dette mesterskapet egentlig ikke hadde noen finale. Lagene var delt inn i fire grupper hvor de fire gruppevinnerne deretter gikk videre til et seriespill hvor alle møtte alle og vinneren var det landet med flest poeng.

Mens Brasil var i gruppe 1 sammen med Mexico, Jugoslavia og Sveits var Uruguay i gruppe 4 sammen med Bolivia, ja, bare Bolivia. Uruguay vant sin gruppekamp 8-0 og var med det klare for sluttspill. De fire lagene som kvalifiserte seg for sluttspillet var Spania, Sverige, Brasil og nevnte Uruguay. Organiseringen av sluttspillet var mildt sagt ikke bra, men ved en ren tilfeldighet skulle det vise seg at siste kampen ble en regelrett finale mellom hjemmenasjonen Brasil og Uruguay.

Kampen ble spilt på mektige Maracanã med 200 000 tilskuere til stede. Den brasilianske fansen var euforiske da Friaça ga dem 1-0, men jubelen stilnet da Schiaffino utlignet etter 66 minutter. Etter 79 minutter scoret Uruguay igjen, Ghiggia ga de hvite og blå 2-1 og Uruguay kunne løfte Jules Rimet-pokalen over hodet for andre gang og ble med det den mestvinnende nasjonen i VM-sammenheng sammen med Italia som hadde vunnet både i 34 og 38. Italia vant VM igjen både i 82 og i 2006, mens skjebnen tok annen vending for Ghiggia, Schiaffino og de andre uruguyanerne.

64 år senere har VM-sluttspillet returnert til Brasil og Uruguay kan mønstre et av de mest spennende mannskapene i hele mesterskapet.

I gruppe med England, Italia og Costa Rica må det likevel klaffe for at sør-amerikanerne skal gå videre. Men med spillere som Muslera, Lugano, Cáceres, Ramírez og Cavani bør det meste være mulig. Forrige gang det var VM tok Óscar Tabárez sitt mannskap seg til en semifinale og endte til slutt opp med tap i bronsefinalen. I 2011 vant de Copa America for 15. gang.

Undertegnede har kastet hansken og begitt seg ut med følgende spådom for Uruguays kamper:

Uruguay – Costa Rica: 3-0
Uruguay – England: 2-1
Uruguay – Italia: 0-0

Med seks poeng bør det være duket for 8.delsfinale og når cupspillet er i gang kan alt skje. Og ja, forresten. Bare minner om at Uruguay også har Luis Suárez. Kanskje verdens beste spiss. Det kan bli spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar