11. mai 2014

VM 2014 - Costa Rica - Laget fra Gullkysten

Av Lineker

Angivelig skal Christofer Columbus ha vært den første europeeren som besøkte Costa Rica. Han gav landet kallenavnet Costa del Oro, Gullkysten. Med tre tidligere verdensmestere i form av Uruguay, England, Italia som motstandere i gruppespillet er det vel lite som tyder på at det lukter gull av rødkledde costaricanere. Men kan Costa Rica bli det bananskallet som sørger for å ødelegge Uruguay, England eller Italias drøm å gå videre fra gruppa?

Costa Rica har et svært rikt biologisk mangfold, og rundt en fjerdedel av landets areal er vernede områder, noe som er en større andel enn i noe annet land i verden. Et område som definitivt ikke kommer til å bli vernet er Costa Ricas egen sekstenmeter. Hverken Luiz Suarez, Wayne Rooney eller Mario Balotelli kvalifiserer til å sitte UNESCOs råd for fredning av mål (områder), selv om sistnevnte har hatt måltørke i Milan.

Den avgjørende scoringen som sendte Costa Rica til VM ble satt inn av Randall Brenes. Den tidligere Kongsvinger-spilleren fikk dermed bevist at avstanden fra Gjemselunden og Shark pub (Hai Nog Thrans utested) til Copacabana er kortere enn man tror.

Norgesvenner i bøtter og spann
Laget bugner av spillere som har som spiller eller har spilt i den norske Eliteserien. Christian Gamboa (RBK), Michael Barrantes (AAFK), Diego Calvo (VIF), Bismark Acosta (Start), Giancarlo Gonzalez (Eks VIF, Roy Miller (Eks RBK og Bodø Glimt), Christian Bolanos (Start) og Brenes (KIL og Bodø Glimt). har alle forhåpninger om å bli tatt ut i VM-troppen til trener Jorge Luis Pinto.

Blackburn Rovers, Anderlecht, Palermo, Manchester City, Werder Bremen og Spartak Moskva.

Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom i Heia Fotball ville sikkert bedt deg fullføre rekken over. Spilleren vi snakker om ble aldri hentet av noen av de nevnte klubbene som visstnok var interesserte. Så hva er svaret?Du ser ikke koblingen nei. Fredrikstad er svaret.

Den nye Ballack.
18. januar 2009 annonserte sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen at FFK hadde signert Celso Borges. Folk i Costa Rica og særlig i Borges klubb Saprissa ristet på hodet av at supertalentet skulle gå til en klubb i Norge, som ikke en gang skulle spille i Europa.

Costaricaneren som ble annonsert som den nye Michael Ballack, ble en kjapt en publikumsfavoritt i Fredrikstad. For ettertiden har det vel vært Borges manglende tempo som har vært den mest korrelerende variabelen med Ballack. Uansett er det lett å la seg imponere av at Borges (nå i AIK) har spilt over 60 landskamper i en alder av 25 år, og dermed er en av bærebjelkene på landslaget til Pinto.

Hjem til Brasil
VM i Brasil betyr at Borges delvis kommer hjem. Celsos far, Alexandre Borges Guimarães er nemlig vokst opp i Rio de Janeiro, men flyttet til Costa Rica som tolvåring da hans far begynte å jobbe for WHO.

Celsos far er ingen hvem som helst i Costa Rica Den tidligere Deportivo Saprissa-spiller og -treneren førte Costa Ricas A-landslag til VM i 2006. Mesterskapet ble ingen suksess. Den mest kjente og tidenes mestscorende spiller for Costa Rica Paulo Wanchope satt i støkk vertnasjonen Tyskland med sine to scoringer i åpningskampen, men med tre strake tap i gruppespillet gjentok historien seg fra VM i Japan/Sør Korea fire år tidligere.

Sendt ut av Skuhravy
Lenge før Celso Borges ankom Sverige og AIK viste Søta Bror hva costaricanere sto for i fotballverden. Enhver fotballinteressert svenske vil huske rekken 1-2, 1-2 og 1-2. Etter tap 1-2 både mot Brasil og Skottland ble rutinerte (Hysen og Strømberg) og kommende svenske stjerner (Ingesson, Schwarz og Brolin) ydmyket av lilleputten Costa Rica som var debutanter i et VM-sluttspill. Supersub Hernan Medford (spilte også VM 2002) ble matchvinner med en scoring rett før slutt. I sitt første VM gikk Costa Rica til mellomspillet der de tapte for Tsjekkoslovakia anført av legenden Tomas Skurhravy som dunket inn et hattrick som førte han opp som nest mestscorende spiller i mesterskapet, sammen med Lineker, men bak Schilaci.

Suksessen som debutanter i VM 1990 er fortsatt landets største fotballøyeblikk, men se ikke bort fra at en av de store kan falle mot laget fra Gullkysten…

Tips: England- Costa Rica 1-1

Profiler: Bryan Ruiz og Bryan Ovideo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar