3. mai 2014

VM 2014 – Nederland – Frank de Boer speelt de bal

Av Freddy dog Santos (@fhunnestad)

OK. La oss jekke en Heineken og komme i stemning først.



Gåsehud….pasningen fra Frank de Boer. Det silkemyke nedtaket mens hele kroppen er i lufta. Måten han smetter ballen under Ayala som ruser fram for å takle….avslutningen med ytttersiden opp i lengste kryss….wow.

First things first: Nederland er skikkelig gode i fotball.
Både i historisk forstand gjennom resultater og deltakelse i mesterskap (3 andreplasser i VM, 1 seier og 4 tredjeplasser i EM), og gjennom spillere som setter preg på lag i noen av de beste ligaene i verden, er Nederland alltid et lag å regne med i toppen. Robin van Persie var en av hjørnesteinene i fundamentet til Manchester Uniteds 20. ligagull i sesongen 2012/2013 i Premier League. Arjen Robben med sine 56 mål og en haug med assists på 104 kamper for Bayern München, er en av de store stjernene som kan krediteres for at laget nyter stor suksess både i hjemlig bundesliga og i Champions League (selv om han er en skikkelig rotte til tider). Kevin Strootman var før kneskaden en åpenbaring på midtbanen for Roma i Serie A, men mister dessverre sjansen til å spille VM på grunn av nevnte skade. Michel Vorm med sin enorme rekkevidde og evne til å redde straffespark, har gjort ham til en av Swanseas beste spillere (når han er i vorm, hehe) etter opprykket til Premier League. Klaas Jan Huntelaar har vært ekstremt målfarlig for sitt Schalke 04.

Rekken er lang, og jeg regner med at Ronald Koeman, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Philip Cocu, Ruud van Nistelrooy, Clarence Seedorf, Ruud Gullit, Marco van Basten, Johan Cruyff og Dennis Bergkamp m.fl. alle er kjente (og kjære) navn for alle som er glade i fotball. Grusomme Rafael van der Vaart gidder jeg ikke engang nevne (les mer her...).

Eredivisie – en farmerliga?
Til tross for landets innflytelse på fotballen, forblir i mine øyne Nederlands hjemlige Eredivisie ligaen ”alle vet om, men ingen følger tett”. Etter å ha tenkt meg litt om, kan jeg i grunn ikke komme på en eneste av mine mange fotballinteresserte venner som følger et nederlandsk lag tettere enn andre og med hovedfokus på Eredivisie som eneste liga (beklager om jeg har glemt noen). Men gud bedre så mange gode spillere som kommer ut av de nederlandske lagene! Ajax alene føles på mange vis som en slags fotballtalentenes fødestue i Europa, og har produsert og fanget opp nok deilige fotballspillere til å gjøre selv Kjell Mangle Bondevijk tilbøyelig til å ta ladegrep når han leser listen over tidligere spillere i klubben. Edgar Davids jaaaaaaa. Luis Suarezzzzzmmmmm. Louis van Gaaaaaaahhhhhhl. Zlataaaaannnnnmmmmm! Frank de Boer åååååhjaa. Laudrup! Laudruuuuuuup! DENNIS BERGKAMP DENNIS BERGKAMP DENNIS BEEEEEERGKAAAAAMPHHHHAHHHHAHHhhhh… Og med de mentale bildene av kjellemann som patter svett og fornøyd på en etterpå-sigar, går vi videre.

Nederlandske spillere har en tendens til å bli plukket opp av de ”større” ligaene, og bli minst like –om ikke mer- kjent for sine opphold utenfor Nederlands grenser enn hjemme. Lag som Feyenoord, PSV Eindhoven m.fl. er litt i samme gate som Ajax. Skjønt Ajax med sine 4 turneringsseire i Champions League og 24 1.plasser i Eredivisie fremstår som klubben med størst suksess. Om dette med at Eredivisie støvsuges for talenter skyldes økonomiske, historiske eller andre faktorer blablabla, det får bli opp til andre å vurdere. Men det faktum at de henter mange gode talenter også utenfor Nederland taler for et meget godt speiderapparat og en kultur for å kultivere spillere for kommende generasjoner.

Trenere
I motsetning til enkelte hardbarka Barcelona og Bayern München-fans mener jeg at et lag med en god indre struktur kan vinne selv om trener/manager har en dårlig dag. Trenere og manageres betydning på kampdag er i noen tilfeller overdrevet etter min mening, selv om noe ekstra motivasjon kan hentes ut av en flammende hårfønertale eller en kan endre kampbildet ved å gjøre bytter eller legge om formasjon. Men det største utbyttet et lag kan få ut av en manager er systematisk og planmessig arbeid over tid, ved å repetere og trene på det en skal bli god på. Her er nederlandske trenere tradisjonelt sett i verdensklasse.

Om en da legger til at nederlandske fotballspillere med noen unntak historisk sett har vært kjennetegnet ved briljant teknikk og gjerne i kombinasjon med fart (noen ganger med å være en rotte), er det med andre ord veldig gøy å være manager for det nederlandske landslaget. Og akkurat nå er Louis van Gaal den heldige jævelen ansatt av Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). At han har med seg Patrick Kluivert som en av assistenttrenerne er bare så deilig at kjøttrullen blir halvkram bare ved tanken, (og kun marginalt overgått av Ancelotti med Jesus Zidane Kristus ved sin side i Real Madrid). Men det vakreste med van Gaals trenerteam, er nok at hans head scout er Ronald Spelbos – som for evig skal og bør huskes for sin prakfulle mustasje (Bale-feiring).

Louis val Gaal nevnes for øvrig hyppig som mulig arvtaker etter The Chosen One i Manchester. Vi får se om det er noe han takker ja til, og det kan godt være at resultatet i VM innvirker på en eventuell avgjørelse der, selv om det også kan være at treneren slutter før VM er i gang. I forgårs (1.mai) annonserte det nederlandske fotballforbundet at van Gaal har utsatt utnevnelsen av det foreløpige laget som skal til VM i Brasil. Dette er en diger kanne bensin til spekulasjonsbålet rundt trenerens videre fremtid.

Tidligere trenere legges det ikke mye vekt på her, men av honorable mentions kan en nevne Rinus Michels, Guus Hiddink, Frank Rijkaard, Dick Advocaat, Marco van Basten m.fl.

Laget
Det er lett å gå seg bort i gamle og nå pensjonerte storheter når en skal snakke om nederlandsk landslagsfotball, men for å se litt fremover mot VM i Brasil: det ser ikke så halvgæærnt ut for Nederland! Her er noen løse tanker rundt et litt vågalt eksempel på det som kan bli Nederlands tropp til sommeren.

Målmann:
Nederland har et meget godt utvalg av OK+ burvoktere. Michel Vorm (Swansea) og Tim Krul (Newcastle) kan virke som selvsagte valg, og Maarten Stekelenburg (Fulham) kan også bidra med rutine. Jasper Cillesen og Kenneth Vermeer (begge Ajax) har nylig vært uttatt til landskamper og kan være med i kampen om den 3. keeperplassen.

Forsvar:
Bruno Martins Indi (Feyenoord) er en 22-åring som omtales som den beste nederlandske forsvarsspilleren siden Jaap Stam. Kan spille både i midtforsvar og på venstrebacken, og har vært mer eller mindre fast på laget de siste 2 årene.

Ron Vlaar (Aston Villa) ble ikke tatt ut til VM i Sør-Afrika i 2010, men var med i troppen til EM i 2012. Har vært fast i midtforsvaret de siste par årene.

På høyrebacken har Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) en god sjanse til å stikke av med plassen, til tross for at han ikke er 100% fast på PSG-laget (Christophe Jallet, kaptein på PSG, spiller også høyre back). Plassen kan like gjerne gå til Jetro Willems (PSV).

Daley Blind (Ajax) har spilt venstreback både på klubblaget og landslaget, i tillegg til at han kan spille både defensiv/sittende midtbane og til venstre på midten. Veldig spennende spiller, som jeg håper vi får se i VM.

Andre forsvarsalternativer: Erik Pieters (Stoke), John Heitinga (Fulham), Jeffrey Bruma (PSV), Joel Veltman (Ajax), Ricardo van Rhijn (Ajax), ++

Midtbane:
Arjen Robben (Bayern München) er et relativt selvsagt valg på høyre kant. Eksepsjonelt god, spesielt når han skjærer inn i banen. Kan servere både innlegg og filming av ypperste klasse.

Wesley Sneijder (Galatasaray) kan spille omtrent over alt offensivt på midtbanen, men har forkjærlighet for venstre side. Så og si like god med begge bein. Noe over toppen av sin karriere, men fremdeles god nok.

Nigel de Jong (AC Milan) er det nederlandske landslagets jordfreser, og naturlig førstevalg på defensiv midtbane. Tidvis uhorvelig røff i stilen, men kommer utrolig nok stort sett unna med det.

Hvis en tenker seg at Sneijder trekker ut mot venstre, kan en ønske seg Jordy Clasie (Feyenoord) sentralt på midten i en slags Pirlo-rolle/indreløper (vil Tete Lidbom fra P3s Heia Fotball gråte når han leser dette?)

Andre midtbanealternativer: Siem de Jong (Ajax), Hedwiges Maduro (PAOK F.C.), Stjin Schaars (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburg), Dirk Kuyt (Fenerbace), Ibrahim Afellay (Barcelona), ++

Angrep:
Det er vanskelig å snakke om angrepet til Nederland uten å nevne Robin van Persie (Manchester United). Hans offensive egenskaper er udiskutable, men noen skader i den senere tiden har gjort ham til et litt mer usikkert kort. Kan i grunn spille i alle mulige spissroller, også som hengende bak Huntelaar noe som er en veldig sannsynlig lineup.

Tidligere nevnte Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04) er en annen offensiv spiller Nederland må sette sin lit til under VM. Har vært meget god for Schalke, og uten skader vil han nok foretrekkes før van Persie som top man.

Mannen med et hardere mottak enn skudd, Dirk Kuyt (Fenerbace), har forlatt mitt elskede Liverpool til fordel for tyrkisk fotball. Hvem vet, kanskje kan han også få spilletid under årets VM?

Andre spissalternativer: Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Luuk de Jong (Borussia M´gladbach – Utlånt til Newcastle), Ricky van Wolfswinkel (Norwich)

Konklusjon-ish
Det er vanskelig å si noe om sluttplassering for Nederland i årets VM. Det kan bli både gull eller granbar. De kan gå rett ut eller komme til en finale. Noen direkte vinnerkandidat er det vanskelig å si at de er, men om de får alle lagdeler til å fungere optimalt kan de like gjerne vinne hele greia. Jeg for min del gjetter på at de havner et sted i mellom, og ryker ut i kvartfinale.

Spilleren alle vil prate om: jeg håper Klaas Jan Huntelaar scorer mange mål og derfor får positiv omtale. Arjen Robben vil på si side enten bli husket for å servere assist til alle huntelaarmålene, eller for å ha vært en skikkelig rotte som pådrar seg unødvendig utvisning på grunn av gule kort for usportslig utseende. En vet aldri med den karen.

I gruppe med Spania, Chile og Australia vil det trolig være fight mot Chile om andreplassen i gruppa eller gruppeseier i kamp med Spania som mest sannsynlig utfall. Deres første match mot Spania på Arena Fonte Nova vil kunne være utslagsgivende for lagets videre reise ut av gruppespillet.

Jeg tror uansett ikke det blir kjedelig å se på Nederland under årets VM. Kalfsborst!

2 kommentarer:

  1. Spiller ikke Willems hovedsaklig venstre-back?

    SvarSlett
  2. Freddy dog Santos!8. mai 2014 kl. 10:31

    Hei Jon Eivind! Du har helt rett! Jeg har miksa sammen høyre og venstre i en salig forsvarssaus her. Jeg vet det jo egentlig, når jeg leser gjennom det nå. Men det var enda bra jeg ikke foreslo ham på høyre ving eller noe. Takk for korreksjon, jeg legger meg kupert og ber redaktør om å endre.

    SvarSlett