4. mai 2014

VM 2014 - Chile

Av Lars Eide (@LarsEide)

Litt om landet
Marcelo Bielsa og Chile overrasket og imponerte en hel fotballverden med sin fotball i VM for fire år siden. Med hurramegrundt-fotball og 3-3-1-3 gikk det varmt hos de fleste fotballnerder. Det ble laget å følge. 1-0 mot Honduras og Sveits sikret de nødvendige poengene for å ta seg videre. I tillegg ble det et hederlig 1-2-tap mot Spania.

Med 16 lag igjen var det Brasil som ventet – og det gikk som ventet.

Hva nå? Fire år senere. Har guttene modnet og og blitt tyngre i smaken, eller kommer det en like frisk utgave som i 2010? Jeg aner ikke.

Uansett blir det tøft når lagene fra forrige VM-finale er i samme gruppe. Spania, Nederland og Australia er motstanderne.

QUIZ: Chile er ett av to land i Sør-Amerika som IKKE grenser til årets VM-nasjon. Hvilket land er det andre? Svaret får dere om dere følger videre med på presentasjonene av landene i denne VM-bloggen.

Treneren
Heter Jorge Sampaoli. Han tok over etter Marcelo Bielsa, som ble kåret til den beste treneren i Chiles historie. Noen ønsket seg i tillegg Bielsa som president etter fotballturneringen i Sør-Afrika. Sampaoli slapp imidlertid å hoppe etter Wirkola – det var det Claudio Borghi som gjorde. Dermed kom det en prøvehopper i midten før Sampaoli tok sats i desember 2012. Det har gått meget bra, og argentineren lover underholdning til sommeren. Han stil er ikke helt ulik det Bielsa holdt på med. Sampaoli ble kåret til den beste treneren i VM-kvalifiseringen i Sør-Amerika.

Kvalifiseringen
Med ni seire, én uavgjort og seks tap endte Chile på tredjeplass i sin kvalifisering. Argentina og Colombia havnet på topp, mens Ecuador var siste laget som tok seg direkte til VM på fjerdeplass. Femteplassen kapret Uruguay etter 5-0 over to kamper mot Jordan (hvor for øvrig Svein Oddvar Moen dømte en av kampene).

Eduardo Vargas og Arturo Vidal ble begge toppscorere for Chile i kvalifiseringen med fem mål hver.

Troppen
Arturo Vidal og Alexis Sánchez stikker seg ut som de to store profilene, og de må være helt der oppe om Chile skal krangle seg videre fra gruppespillet på bekostning av Spania eller Nederland eller Australia.

Vidal har scoret elleve mål på 31 kamper for Juventus i Serie A denne sesongen. Han har også notert seg for fem mål på seks kamper (!) i Champions League. Han er en midtbanespiller som kan alt. Han er like god som sveisen hans er stygg.

Andre viktige spillere er Gary Medel (Cardiff), Mauricio Isla (Juventus) og Matías Fernández (Fiorentina).

Smellen: Junior Fernándes (Dinamo Zagreb) mister VM etter å ha pådratt seg beinbrudd mot FC Split.
Oppsummering
Det er vel ikke kjempeoverraskende at jeg skriver at jeg blir overrasket om Chile tar seg videre fra denne gruppa.

Trener Sampaoli har ifølge flere medier fått fansen til å glemme Marcelo Bielsa, så det lover godt! Men det blir nok tøft; kampen mellom Nederland og Chile vil nok avgjøre hvem som går videre i tillegg til Spania.

Chile virker å ha mye på plass før denne turneringen – og jeg håper de prøver å underholde oss like mye som 2010-utgaven gjorde.

DET ER SNART VM! Det kribler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar