1. mai 2014

VM 2014 - Kamerun - Finkes løver

Av Lapskaus (@OyvindBerdal)

Det er noe eget med Kamerun. Første som slår meg er Roger Milla, dansen hans i 90, gleden over å spille fotball. Det neste er Rigobert Song, stopperkjempen med flere røde kort enn egen trikserekord. Dessuten, Kamerun er laget Egil Drillo Olsen bygget sin storhet på å slå. 6-1, totalt ut av det blå. Dette verdensmesterskapet er deres syvende, og kommer man videre fra gruppespillet vil det være for fjerde gang. Milla-mesterskapet i 90 står igjen som løvenes foreløpige høydepunkt. Da ble man slått ut i kvartfinalen av England. Hvor langt klarer Volker Finke å ta denne årgangen?

Finke er tysk, og har vært head coach i ganske nøyaktig ett år når mesterskapet dras i gang. Hans forgjenger Jean-Paul Akono var raskt ute av dørene etter at forbundet blant annet nektet å godta hans valg av spillere og et tilfelle hvor mange av spillerne selv gjorde opprør og nektet å møte til kamp. At sponsoren Puma blandet seg inn i trenerkabalen gjorde ikke situasjonen noe enklere. Det har i det hele tatt vært mye fram og tilbake for Kamerun i oppkjøringen til VM. Likevel, nå satser man på at Finke finner suksessformelen.

Hva står så Finke for, og hvem er han? Kjennere av tysk fotball vil forbinde ham med hans periode i Freiburg,hvor han slettes ikke gjorde en dårlig jobb, og faktisk var med på å definere det mange nå forbinder med tysk fotball. Kollektivt, intensivt press, og lynraske overganger. Selvsagt basert på beinhard disiplin. Finke beveget seg vekk fra den klassiske tyske sweeperen, krumtappen i trebackslinja, en Lothar Matthaus eller en Franz Beckenbauer. Der Jurgen Klopp nå mottar ovasjoner for sine taktiske grep, er det viktig å vite at han, blant flere, står på skuldrene til folk som Ralf Rangnick, Wolfgang Franck og Volker Finke.

Beinhardt press og jerndisiplin altså, verdier det ikke er enkelt å overføre til en landslagstropp som bare møtes noen ganger i året. Men, om Samuel Etoo scorer målene, Alexandre Song og Jean II Makoun pisker troppene og ex-Liverpool keeper Charles Itandje holder hodet kaldt helt bakerst, kan Kamerun gjøre det vanskelig for både Kroatia, Mexico og vertslandet Brasil. De er på langt nær favoritter til å gå videre fra gruppen, men å avskrive ” de uslåelige løvene” er det gode grunner til å ikke gjøre.

Kilder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar