15. mai 2014

VM 2014 - Ecuador - Uten "Chucho"

Av Lars Eide 

7. juni 2013. Det er spilt 86 minutter. Ecuador ligger under 1-0 for Peru. Det ser dårlig ut. Trener Reinaldo Rueda bytter ut sin betrodde spiss. Christian Benítez, mest kjent for nordmenn fra sin tid i Birmingham, tusler av banen. Med fem kamper igjen må fortsatt Ecuador kjempe hardt for poengene for å ta seg til sitt tredje VM på fire forsøk.

27 år
Halvannen måned etter tapet mot Peru er ”Chucho” på plass i Qatar. Den lille angriperen spiller treningskamp. Han er frisk i vendingen og spiller en god kamp. Etter kampslutt blir han imidlertid kjørt til sykehuset med store magesmerter. Etter få timer dør han av hjertestans. 27 år gammel - i sin beste alder. Christian Benítez var en nøkkelspiller i Ruedas mannskap, og nyheten om hans død sjokkerte en hel nasjon.

Benítez hadde scoret i tre kamper på veien til Brasil, men nå var han borte. De resterende kampene ga fem poeng og var nok til å avansere til VM. Da kvalifiseringen var over og Ecuador var klare, dedikerte Rueda hele kvalifiseringen til Benítez. Selv med 1-2-tap mot Chile, hadde de bedre målforskjell enn Uruguay, som havnet på femteplass og måtte spille kvalifisering mot Jordan. ”Chucho” ble ropt når den fjerde og siste VM-billetten var sikret. Ecuador-kaptein Antonio Valencia tatoverte ”Chucho” og initialene hans på sin overarm like etter dødsfallet – noe vi helt sikkert får se om Manchester United-vingen banker inn en scoring fra sin høyrekant.



Hjemmebanefordel
Rueda har blitt hyllet av den ecuadorianske presidenten etter kvalifiseringen, og har gjort mye riktig med dette laget. Colombianeren hadde suksess med Honduras etter å ha tatt over laget i 2007. Han ledet dem til VM, men ga seg der og tok over Ecuador. 22 av 24 poeng er vunnet hjemme, og det er en noe spesiell hjemmebanefordel Ecuador har som ikke mange andre land har. Hjemmebanen i hovedstaden Quito ligger på snaue 2800 meter over havet!

Og for ivrige lesere som venter på quizen fra Chile-bloggen: Chile er ett av to land i Sør-Amerika som IKKE grenser til årets VM-nasjon. Hvilket land er det andre?

Svaret: Ecuador.

Uten nummer 11
I VM møter Ecuador Frankrike, Sveits og Ruedas tidligere mannskap Honduras. Det er en av de mest åpne gruppene i mesterskapet, og ifølge oddsen skal Ecuador være like bak Sveits i kampen om å ta plassen bak Frankrike i gruppa. Ruedas menn stiller som regel opp i en 4-4-2-formasjon og satser knallhardt offensivt. Det sies at et noe vaklende forsvar kan bli det som vil sende dem hjem uten avansement.

På bakkenivå i Brasil må Antonio Valencia, Felipe Caicedo og de andre Ecuador-spillerne fortsette å kjempe i hver duell for Christian Benítez – slik de har gjort for å komme seg dit. Ecuador har spilt syv VM-kamper til nå i historien. Om de tar seg videre fra gruppa, vil de spille sin 11. kamp – men uten nummer 11 på banen. Draktnummer 11 på Ecuador vil for alltid bare tilhøre én mann: Christian Benítez.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar