5. mai 2014

VM 2014 – Australia – G’day, Oz!

Av Andy Windass (@andersvindegg)

Australia og fotball. Smak litt på det. Det er noe skurrer, ikke sant? Definitivt. I Australia har fotball (eller footy) tradisjonelt vært noe helt annet. Fotball, i den australske betydningen, er nemlig en vill blanding av europeisk fotball, rugby, amerikansk fotball, håndball og reint barbari. Ifølge Wikipedia har det norske landslaget (ja, faktisk) i denne sporten en dedikert person med stillingstittelen «skadeansvarlig». Det sier vel det meste.

Stillingen i footy blir ofte ting som 87-123 og det er hands opp og ned i mente. Helt kokos! Se bare litt på galskapen i denne videoen, så skjønner du hva jeg mener:



Men hvis vi går litt dypere ned i materien, og analyserer opphavet til den gjennomsnittlige australier, er det kanskje ikke så rart at man «down under» har lagt sin elsk på denne sporten. De drøyt 20 millionene som bor der nede, i et land på størrelse med USA, består tross alt stort sett av etterkommere fra en gjeng med drapsmenn, fanger og andre utskudd som ble sendt dit av britene på 1700-tallet. Altså ikke rart det fortsatt kan gå litt vilt for seg. Hvordan Brasil i det hele tatt tør å slippe dem inn i landet forstår ikke jeg.

Nuvel. Europeisk fotball har fått en stadig større standing «down under» de seneste årene, og det australske landslaget, eller «Socceroos» som de kalles, har faktisk kvalifisert seg til de siste tre sluttspillene på rad. Ingen dårlig prestasjon for et land hvis kultur for europeisk fotball er relativt fersk.

Del Piero som trekkplaster
Australsk seriefotball har også kommet seg litt de seneste årene. Det på tross av at Australia har adoptert den ekstremt tullete amerikanske modellen, der det ikke er mulig å rykke opp og ned fra toppserien uten enten å ha bøttevis med cash eller gå konk.

Men tilførsel av dollar har ikke sett ut til å være noe problem for klubbene i toppdivisjonen A-League. Snarere tvert imot. Aldrende superstjerner som Alessandro Del Piero, William Gallas, Romario, Dwight Yorke, Emile Heskey, Juninho, Mario Jardel og Benito Carbone er noen av de som har tatt turen til Russell Crowe og Nicole Kidmans hjemland for å tjene noen ekstra kroner uten altfor mange anstrengelser mot slutten av karrieren.

Spesielt høy kvalitet kan det likevel neppe sies å være på den hjemlige fotballen i Australia. For et par år siden overvar jeg «storkampen» mellom den australske tittelforsvareren Newcastle Jets og Nagoya Grampus fra Japan i den asiatiske utgaven av Mesterligaen, AFC Champions League. Nivået var det – for å si det forsiktig – ikke Crocodile Dundee-klasse over.

VM-laget til Socceroos
Men nok om hjemlige ligaforhold. Det australske landslaget har opplevd et aldri så lite generasjonsskifte siden mesterskapet i Sør-Afrika i 2010. Borte er spillere som Mark Schwarzer, Craig More og Harry Kewell. I tillegg er Lucas Neill et usikkert kort, og MLS-spilleren Tim Cahill er ikke den målgarantisten han en gang var.

I mål ser Socceroos ut til å lande på Club Brugge-målvakt Mathew Ryan. I bakhånd har man også Liverpools Brad Jones og Mitchell Langerak, som til daglig tjener til livets opphold i Borussia Dortmund.

Tim Cahill
Foto: Camw/Wikimedia Commons
I forsvarsrekka ser det i skrivende stund ganske tynt ut. Veteranen Lucas Neill ble utelatt fra troppen som spilte siste treningskamp mot Ecuador i mars. Dermed ser Dynamo Moskvas Luke Wilkshire ut til å bli den mest rutinerte i backlinja, men sammen med ham ser det ikke ut til å være mye som kan minne om klasse.

På midtbanen blir Crystal Palace’ og Australia-kaptein Mile Jedinak etter all sannsynlighet den Socceroos må stole mest på. Bak ham er det en rekke karer som til daglig tjener sine penger i europeiske bakgårdsklubber. Det holder neppe i VM.

I angrepet er Tim Cahill (NY Red Bulls) still going strong. Sammen med Mathew Leckie i FSV Frankfurt i 2. Bundesliga, er det den gamle Premier League-stjernen som Socceroos må sette sin lit til, dersom det skal bli jubel og spretting av en Tooheys Extra Dry eller to på andre siden av jorda under mesterskapet.

Så hvordan går dette, Skippy?
I VM i Sør-Afrika gjorde Australia et relativt godt mesterskap. Det var kun julingen mot Tyskland (0-4) som forhindret at Sooceroos gikk videre fra sin gruppe, etter at det ble 1-1 mot Ghana og seier 2-1 mot Serbia i de resterende gruppespillkampene.

I årets VM er motstanden minst like tøff, med Nederland, Spania og Chile som motstandere i gruppe B. Når det australske laget i tillegg ser ut til å være svekket på mange områder fra 2010, vil det ikke være annet enn en sensasjon dersom Australia skulle klare det kunststykket å kvalifisere seg til en sekstendedelsfinale.

Mitt tips er at det (dessverre) blir tidlig VM-exit og en rask retur til Australia for Socceroos. Hooroo, Brazil – G’day, Oz!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar