29. apr. 2014

VM 2014 - Kroatia - Arven etter Šuker

Av Heinevik (@heinevik).

Davor Šuker er fortsatt den mestscorende gjennom tidene for Kroatias landslag. Den tidligere Sevilla- og Real Madrid-stjernen hadde en lang og innholdsrik karriere både på lands- og klubblag. På landslaget hadde han med seg stjernespillere som Jarni, Šimić, Bilić og Aljoša Asanović. I tillegg så var superstjernene Robert Prosinečki og Zvonimir Boban en del av Kroatias lag som tok bronse i Frankrike i 1998.

Davor Šuker ble toppscorer i VM det året, og den gyldne generasjonen fra Kroatia ble en favoritt hos mange, meg selv inkludert. I 1999 var Kroatia verdens tredje beste lag hvis vi skal tro den offisielle FIFA-rangeringen, og det skal vi jo.

Etter storhetstiden sent 90-tall så har det gått nedover med Hrvatska nogometna reprezentacija. Treneren Blažević gav seg høsten 2000 og Mirko Jozić tok over. Mange av spillerne fra den gyldne generasjonen gav seg på landslaget tidlig på 2000-tallet, og selv om VM i 2002 var relativt suksessfull, var nedturen i gang.

På 00-tallet var aldri Kroatia veldig gode i mesterskap selv om de var regelmessig kvalifisert. Det sier det meste at det som huskes best fra disse mesterskapene er Josip Šimunić sine 3 gule kort mot Australia i 2006 VM i Tyskland. Et av Graham Poll sine bedre øyeblikk.

Det er naturstridig at et land med en befolkning på under 4,5 millioner skal produsere så mange stjernespillere som det ble gjort i Kroatia på 90-tallet. Men det er noe med det Kroatiske lynnet og interesse for ballsport. I ‘alle’ byrom i de store byene så er det enten et fotball/ håndballmål eller basketballkurv. Gjerne alle samtidig. Ballspill er viktig for folket på Balkan, og balltalentet er tydeligvis medfødt. Håndball, basketball, volleyball og vannpolo er ballidretter Kroatia har gjort det veldig skarpt i på lands-og klubblagsnivå. I tillegg til den største av alle idrettene; fotball.

Žuri polak er et Kroatisk proverb som best kan oversettes med ‘skynd deg sakte’. Dette noe som kan brukes på Kroatias vei tilbake til toppen av fotballkartet. Etter kjederøykeren Slaven Bilić avgang i 2012 ble det startet en prosess. Tidligere nevnte Davor Šuker ble ansatt som president i fotballforbundet etter Vlatko Marković. Etter et lite gjestespill av Igor Štimac, som ikke var veldig suksessful, ble Niko Kovač ansatt som landslagstrener i 2013. Kovač, som kom fra stillingen som U21-trener, kjenner Šuker veldig godt og de to ser ut til å være et spennende team.

Til VM i Brasil måtte Kroatia gjennom en relativ enkel play off mot Island før VM-billetten ble sikret. De havnet på andreplass i kvalifiseringen foran erkefienden Serbia, men et godt stykke bak suverene Belgia. Hjemmeseieren mot Serbia og det sterke uavgjort resultatet borte mot Belgia hjalp Kroatia til kvalifisering mot Norges banemenn.

Kroatia har blitt trukket i gruppe A, i lag med en av turneringens store favoritter, hjemmelaget Brasil. Favoritten er naturlig nok Brasil, men Kroatia bør være kapabel til å knipe/kjempe om andreplassen med/foran et spennende Mexico.

Det er lenge siden landslagstreneren i Kroatia har hatt så mange kvalitetsspillere å velge mellom. I mål så er Stipe Pletikosa førstevalget. 35-åringen fra Split har hatt en veldig god karriere og har vært en del av landslaget siden 1999 etter å ha gått gradene innom alle U-landslag i hjemlandet. Alan Hansen, som stort sett alltid treffer blink på sine spådommer, mente sågar at Pletikosa var den beste keeperen i EM 2008. FC Rostov-kapteinen er fortsatt en solid keeper. Utfordreren er blant annet Danijel Subašić. Monacokeeperen har konkurranse fra Romero i fyrstedømet, men spiller fortsatt regelmessig førstelagsfotball for et av Frankrikes beste lag.

Forsvaret, av mange ansett som det svakeste leddet, blir ledet av evigunge Darijo Srna (hvis han ikke blir brukt på midten, som han ofte blir). Shakhtar Donetsk- og Krotatia-kapteinen er fortsatt en glimrende back som har hele 111 kamper for Kroatia. Mest gjennom alle tider. Med seg i forsvaret får han i så fall sannsynligvis velkjente Vedran Ćorluka og Ivan Strinić. Spesielt Ćorluka kjenner de som følger med Premier League godt etter hans periode i Manchester City og Tottenham. 28-åringen er har blitt en supporterfavoritt i sin nåværende klubb, Lokomotiv Moskva, og er viktig i Kroatia sitt spill. Australskfødte Josip Šimunić er en spiller som ble brukt mye i kvalifiseringen. Men ‘Za dom spremni-hilsingen’ han ble beskylt for i forbindelse med hjemmekampen mot Island gjør at han må holde seg hjemme fra Brasil. Han ble utestengt i 10 kamper og fikk bot. Za dom er en ‘fascistisk hilsen brukt av Ustaša – Croatian Revolutionary Movement, en fascistorganisasjon fra før andre verdenskrig*. Den tidligere Hertha-legenden er blitt en ‘gammel’ mann men holder fortsatt koken. En annen Premier League-kjenning er Southampton-forsvareren Dejan Lovren, han er også en mann som fort kan få en plass i forsvaret selv om han ikke var førstevalg i kvalfiseringen.

Lenger frem på banen har Kroatia mye snadder å velge i blant, og det er der de har mest å ta av. Luca Modrić kjenner de fleste, og han er bærebjelken og hjernen i Kroatias offensive spill. En av verdens absolutt beste spillere. Han får med seg Ivan Rakitić og de vil utgjøre en fryktet duo. Sevilla-spilleren har vært outstanding i La Liga og kan fort bli en attraksjon i Brasil. Det er flust av andre talent å velge i – en personlig favoritt er Inter-spiller Mateo Kovačić, en spennende unggutt. Den østerriksk-fødte teknikeren får hard kamp om plassen, men kan være et spennende valg hvis Kovac vil ha litt/enda mer finesse og ungdommelig pågangsmot. Srna er ofte blitt brukt på midten og får nok en plass her i Brasil. I tillegg er Wolfsburg-spiller Ivan Perišić et selvsagt valgt på midten.

Fremst så er det kamp mellom ex-Blackburner Nikola Kalinić og ex-Everton, ex-Rangers og nå Hull’er Nikica Jelavić. Ikke de beste spillerene i verden, men rekkekameraten blir Bayern München-spiss Mario Mandžukić, så angrepet bør være i gode henderføtter, selv om Mandžukić må stå over første kampen mot Brasil på grunn av det røde kortet han fikk mot Island.

Kroatia har en av verdens absolutt mest kreative midtbaner, og med Mandžukić sin nese for mål så burde det bli riktig så trivelig å være Hrvatska-fan i Brasil. Og om det skulle bli plass til Mateo Kovačić – little genious – så kan det bli ganske moro å følge laget til Niko Kovač

Davor Šuker er som nevnt president i det Kroatiske fotballforbundet. Det blir spennende å se om Mario Mandžukić kan ta opp arven etter Šuker på banen, mye kan tyde på at ting er på gang i Kroatia igjen.

*For mer om Ustaša – Croatian Revolutionary Movement – og Za dom spremni!

http://en.wikipedia.org/wiki/Usta%C5%A1e

http://en.wikipedia.org/wiki/Za_dom_spremni

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar