6. apr. 2014

Preview: Sesongstart i 1. divisjon – FFK v TIL + tabelltips(!)

Fredrikstadkorrespondent David Batty (@stisyv) har fått med seg et nordnorsk vurderingsalibi med bloggpseudonymet Sigurd Rushfeldt (@Eriksha) til å vurdere årets første rysare i 1. divisjon mellom Tromsø og Fredrikstad, samt gjøre Materazzias tabelltips for året.

Tippeligaen startet opp forrige helg. Denne helgen har Norges nest øverste divisjon sin sesongstart. Og for en start. Allerede første serierunde smeller ligaen i gang med et oppgjør mellom to av divisjonens tyngste navn. Dette er lag som vi tror vil komme til å prege årets sesong, kanskje særlig Tromsø.

FFK (av David Batty)
Foran fjorårets sesong tippet undertegnede at FFK ville være med helt i toppen, og muligens opprykk dersom alt klaffet. Tipset denne sesongen er mer nøkternt. Dette er basert på klubbens unge stall og fordi Aristokraten enda ikke er 100% friskmeldt når det gjelder økonomi. Når det derimot er nevnt virker det som det blåser en positiv vind over Fredrikstad Stadion før denne sesongen. Man har innsett at det må satses på spillerutvikling og lave budsjettall. Nå skynder man seg langsomt fremfor å gamble med en storsatsing.

Laget har mistet rutinerte Hans Erik Ramberg (lagt opp) og Thomas Holm (Nordstrand). I tillegg har Andreas Landgren (Helsingborg), Khalifa Jabbie (Balikesirspor) og Ole Strømsborg (Kvik) forlatt laget. Dette er navn som figurerte hyppig i førsteoppstillingen i fjor. Derimot ser det ut til at klubben har maktet å erstatte de rutinerte gutta denne sesongen, da Christian Berg (omtalt som den smarteste signeringen i divisjonen av CMore-ekspert Joachim Jonsson) og Bjørnar Holmvik har blitt innlemmet i spillertroppen. Sistnevnte på overgangsvinduets siste dag. Særlig viktig blir nok Christian Berg, som var toneangivende på et Bodø-Glimt som sikret opprykk til Tippeligaen i fjor. Spennende er det også at man har hentet inn tidligere Valencia- og Tottenham-spiller Dag Alexander Olsen. Etter rapportene skal han ha vært god i treningskampene sammen med en annen ny-signering, tidligere Tromsø-spiller Steffen Nystrøm.

Ellers virker det som om trenerbråket rundt Lars Bakkerud, som kan sies å ha påvirket klubben i fjor, har lagt seg, og man har samtidig fått inn friskt blod i klubbens øvrige virke. Håkon Wibe Lund fortsetter der han slapp i fjor, sammen med Jan Tore Ophaug som assistent.

Klubben har en uttalt målsetning og ambisjon om topp-seks. Dette er mulig om nøkkelspillere holder seg skadefrie, samt at Fredrikstad Stadion blir et fort. De unge gutta vil få mye spilletid, og det blir spennende å se hvordan de takler dette. Blant de mange unge blir «The one to watch» midtbanespilleren Håvard Åsheim. Spilleren er utnevnt til den nye Simen Brenne av fans og lokal presse.
__________________________________________

TIL (av Sigurd Rushfeldt)
Tippeligasesongen 2013 sett med Tromsø sine øyne hadde ikke mange lyspunkter. Jeg sitter her og tenker tilbake og kommer faktisk ikke på et. Utgangspunktet før sesongen var selvsagt ikke optimalt, “Rush” hadde lagt opp, sentrale spillere var borte, Høgmo gikk som hovedtrener og økonomien var som vanlig skakkjørt. Når det er sagt, det laget skulle klart å holde seg i ligaen, til tross for salg av Ruben Yttergård Jenssen og Saliou Ciss midt i sesongen.

De fleste tipper Tromsø rett opp igjen til Tippeligaen. Oddsen på opprykk for TIL er 1.70, Sandefjord og Hønefoss er nummer 2 på lista, de har 7 i odds. De sitter på en meget sterk stall med tanke på divisjonen de er i og jeg skal ikke si at Tromsø ikke går rett opp igjen. Det burde de gjøre og jeg tror de skal klare det, men her kommet et syn på et par ting som kan gjøre at det går til h******.

Tromsø som by og fotballklubb har alltid slitt med bildet om at de er best, Tromsøværinger tror oppriktig at de kommer fra verdens beste, kuleste og hippeste by. Grunnen for at en kaller Tromsø for nordens Paris, er ikke fordi det er pent der og en kan få en god kopp kaffe, det er fordi de som bor der er som franskmenn! Arrogante, vil ikke høre hva andre har å si og langsinte. Den nordnorske kulturen kommer fra Tromsø i øynene til en Tromsøværing. Bygda har ingenting å bidra med. Overført til fotballens verden fører dette til at favorittstemplet ikke er noe TIL takler, enkelt og greit fordi de tror de er vanvittig mye bedre enn motstanderlaget. Klassisk eksempel på denne holdningen så en i cupfinalen mot Hødd. TIL slår ikke lag som de anser å være bedre enn når det gjelder. I årets førstedivisjon er TIL favoritter i hver kamp, hvis de selv tror de er favoritter og mye bedre kan det fort bli mange skuffende resultater.

Å beholde en stall som har gått på skuffelser året før kan også være en bommert. Jeg er usikker på om spillere som Ondrasek, Drage, Remi Johansen og Kind Bendiksen klarer å omstille seg til den nye hverdagen som møter dem i førstedivisjon. Er de innstilt på å gjøre en jobb for laget eller er de forsynt og lei? Dette er spillere som burde levere og skal levere kvalitet og jeg lurer på om mentaliteten er på plass etter fjorårets skuffelser. Ondrasek er en spiller som burde levere ca 20 mål i løpet av en sesong i divisjonen han er, men Ondrasek er en selvtillitsspiller, den fikk seg en knekk og det kommer til et punkt hvor kallenavn, tøff i trynet holdning og tatoveringer ikke hjelper lenger. Det er i hodet det sitter og jeg er ikke sikker på om det mentale er på plass.
__________________________________________

Generalprøva til FFK mot Hamkam forrige helg endte med en solid 3-0-seier, og man får virkelig brynt seg i sesongens første kamp. TIL har på sin side kanskje hatt litt problemer i treningskampene. Den eneste seieren av verdi er kampen mot Alta, ellers har det vært mørkt. Senest med tap i generalprøven mot Bryne (1-0). Likevel tror vi at dette skal gå for TIL, og om de ikke rykker rett opp er det egentlig en skandale. Det er rett og slett press på TYYYL. FFK kan være fornøyd med kvalikplass.

På tross av tåke og gufsevær i Plankebyen er det altså duket for sesongstart. Rammen kunne altså vært bedre, men vi får håpe spillet og selve kampen varmer.
__________________________________________

Tabelltips 1. divisjon 2014

Tabelltipset foran årets førstedivisjon er utarbeidet i all hovedsak på den velkjente «gefühlen», med fjorårsresultater og kjente forsterkninger/avganger som grunnlag. Selve tabellen ble til i bilturen fra Oslo til Fredrikstad, med kraftige diskusjoner mellom de involverte (Sigurd Rushfeldt og David Batty, samt Rushfeldts far). Her må det legges til at den eldste deltakeren på 63 år har mye gammelt hat innebygd, og at det ikke alltid er like lett å motsi en hardbarka nordlending. Man skal ha respekt for de eldre.

Vi tror særlig TIL kommer til å skille seg kraftig ut i år, med mange kvalitetsspillere som har tippeligaerfaring.

Bak Tromsø er vi sikre på at det blir en jevn affære. Problemet blir å skille ut hvilke lag det blir jevnt mellom. Vi tror i motsetning til TV2 at Mjøndalen ikke vil henge helt med i toppen, men muligens karre seg til en kvalikplass. Sandefjord skuffet med 8.plassen i fjor, vi tror med en jevn spillerstall (og ifølge eldste mann; hvalfangerkultur) at de kan karre seg til direkte opprykk. Bak disse to er det åpent, med Bryne, Hønefoss, Fredrikstad og Ranheim som andre potensielle kvaliklag.

Blant middelhavsfarerne blir nok KBK, HamKam, Strømmen, Alta og Hødd å regne. Hødd som den marginalt svakeste, og KBK som et lag som kan blande seg inn i kvalikdiskusjonen om de får samme flyt som på vårsesongen i fjor.

I bunnen virker spesielt Nest-Sotra som den åpenbare dumpekandidaten. De er et ubeskrevet blad i denne divisjonen. De øvrige som vi tror blir med ned er Ull/Kisa, Bærum og TUIL.

1. Tromsø
2. Sandefjord
3. Hønefoss
4. Bryne
5. Fredrikstad
6. Mjøndalen
7. Ranheim 
8. Kristiansund
9. Ham-Kam 
10. Strømmen 
11. Alta
12. Hødd
13. Bærum 
14. TUIL
15. Ullensaker/kisa
16. Nest-Sotra

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar