6. apr. 2014

Epilog: FFK v TIL

Av David Batty og Sigurd Rushfeldt

Fordi vi kun hadde to akkrediteringer, men var tre personer (to med sterke familiære bånd) bestemte vi oss for å dele oss under kampen. Denne splittelsen danner grunnlaget for de følgende observasjonene som ble foretatt. Sigurd Rushfeldt så kampen fra kortsida, farget av sin fars kommentarer og observasjoner, mens David Batty så kampen fra pressetribunen på langsida (og lot seg selvsagt ikke påvirke av hva journalister og diverse forståsegpåere måtte mene).

Fra kortsida:
Fra kortsida på stadion var det tydelig at det ikke var mye pent spill fra Tromsø. Glimtvis prøvde de seg på noen kombinasjoner anført av en god Bendiksen, men det var FFK som var det førende laget, hadde de beste kombinasjonene og de fineste angrepene. De sjansene TIL skapte kom ut av lite eller feil av forsvaret til FFK, som da Drage kommer gjennom etter å ha plukket ballen fra Lars Grorud. Kvaliteten i de to troppene er kanskje det som utgjør forskjellen. Ondrasek hadde ingen god fjorårssesong, men likevel går det ene skuddet/lefsa fra han inn i lengste hjørnet helt på slutten av omgangen.

I andreomgang er det helt tydelig at Tromsø ikke er interessert i å føre kampen. De lar FFK spille ball og når de selv har den stormer de ikke fremover. Da blir det en omgang hvor FFK skal spille ut et rutinert lag med Koppinen og Wangberg, og det blir rett og slett vanskelig. Sjansene FFK får beviser at de mangler “Der Bomber”. En spiller som gir deg noen mål.

Spillere som imponerte fra kortsida var Kind Bendiksen. Han søker ballen, har et stort register å spille på og virker som han kommuniserer godt med lagkameratene. Spiller han like godt gjennom hele sesongen burde TIL være fornøyd.

Ellers er det spennende med Kent Are Antonsen. Backene til Tromsø fikk ikke lov til å gå mye fremover, men Antonsen fyller skoene til Ruben Kristiansen på en god måte, gjør sikre valg og hvis han spiller sesongen, tror jeg TIL har en solid back på gang.

Fra kortsida var det vanskelig å bedømme hvem de var fornøyde med fra FFK. Det var misnøye med Bjørnar Holmvik: “Han spellær jo ikke foppball!” Personlig ble jeg imponert av Adaramola. Styrte førsteomgangen, og med litt bedre kondis blir han en spiller som kan bli veldig viktig for FFK.

Fra langsida:
Første omgang startet i et høyt tempo - et tempo som på ingen måte sto tilbake for hva som presteres i Tippeligaen. FFK i 4-3-3, TIL i en stram 4-5-1. FFK dominerte åpningen av kampen, og skapte to store sjanser foran Lennartsson i TIL-buret. Særlig bidro Adaramola, Aleesami og Olsen mye med fine kombinasjoner på venstresiden. Resten av omgangen var svært jevn, med få målsjanser til begge lag. På overtid av omgangen dukket derimot Ondrasek opp. Han dro med seg ballen forbi en svimmel Grorud (?) og lompa ballen fint i lengste hjørne fra 16-meter. Mentalt viktig for TIL å få scoringen før pause.

I andre omgang maktet derimot ikke FFK å få nok bevegelse og fart i ballen til å presse inn en utlikning. Steinar Nilsen hadde tydelig lagt en kampplan med det defensive i fokus, og Tromsø holdt FFK unna de store mulighetene. Særlig tydelig ble forskjellen på lagene da FFK tok ut Adaramola og Stene og erstattet dem med unggutta Standerholen og Westgaard. FFK ble for lette og mangelen på en tydelig målscorer ble åpenbar. Det hjalp heller ikke da FFK-keeper Masalin , etter 82 minutter, glapp et TIL-innlegg og Magnus Andersen kunne sette inn 0-2 i tomt bur.

Etter denne scoringen viste riktignok Bjørnar Holmvik at han blir en viktig og motiverende brikke for Fredrikstad denne sesongen. Han sprintet over banen, plukket ut ballen av nettet, ga Masalin et klapp på skulderen og plasserte ballen i midtsirkelen, klar for å ta avspark, mens han oppildnet sine medspillere. Handlingen resulterte i et mer skapende FFK-lag og to store sjanser før slutt. Men hverken Shaswari eller Nystrøm maktet å sette ballen i nettet. TIL vant kampen med to mot null, en kamp de ikke imponerte som opprykksfavoritt, men viste frem et rutinert mannskap med stram organisering som kommer til å prege årets førstedivisjon. Særlig imponerte Mika Koppinen bakerst som forsvarssjef og leder. FFK på sin side ga nyttig erfaring til sine unggutter og vil ta mange poeng mot lag som er noe svakere enn Tromsø. Kanskje vil det holde til kvalikplass? Tromsø vil helt sikkert være med i den direkte opprykkskampen, trolig vinner de den.