2. okt. 2012

Hegemoni i europeisk fotball - en rekap og revurdering

Av Bears Island

I mars 2009 skrev jeg en blogg på Materazzia som handlet om hegemoni i europeisk klubbfotball, og om hvordan ligaer periodevis har dominert den gjeveste europeiske klubbturneringen. Etter det har fire trofé blitt utdelt. Det er litt kort tidsperspektiv å gjøre en revurdering på det jeg skrev da, men jeg vil forsøke å se litt på tendenser.

Semifinaler 2009:
3 lag fra Premier League
1 lag fra La Liga (vinner)

Semifinaler 2010:
Ligue 1, La Liga, Serie A (vinner) og Bundesliga hadde alle ett lag hver.

Semifinaler 2011:
2 fra La Liga (vinner), og ett fra Bundesliga og Premier League.

Semifinaler 2012:
2 fra La Liga, og ett fra Bundesliga og Premier League (vinner).

Bakgrunnen for bloggen i 2009 var at Premier League to år på rad (2007 og 2008) hadde hatt tre lag i CL-semifinalene, og folk skrek om at PL var den beste ligaen i verden. På det tidspunktet var nok dette tilfellet, og samme vår som bloggen ble skrevet skjedde det igjen. 3 år på rad med tre PL-klubber i semien. Ganske utrolig, og ganske sterkt.

Etter dette skjedde det mye i europeisk klubbfotball.

Barcelona må kunne sies å være hegemon i dagens europeiske klubbfotball. Få kan være uenig i det. Real Madrid har også vært viktig bidragsyter til å forandre fotball-europa de siste årene, i hvert fall med tanke på hvordan de har destruert Man Utd, som aldri helt har hevdet seg etter C-Rons overgang på tross av finale i 2011. Men det er ikke bare C-Ron Real Madrid har kjøpt. Özil, Alonso, Benzema, Ángel di Maria, Modrić, Kaká, Khedira og Coentrão har alle vært spillere som har vært i gode lag, eller aktuelle for andre gode lag. Dette har bidratt til en svekkelse av konkurrentene. Barcelona har også vært ivrig på overgangsmarkedet og svekket sine konkurrenter, både i hjemlig liga og andre.

Chelsea famlet lenge (og gjør det fortsatt?) etter Mourinho, ja, jeg husker at de vant i fjor. Arsenal har solgt og solgt. Gjennom flere år var de veldig nære, men blant annet forsvant Henry og Fàbregas. Liverpool forsvant fra europakartet post-Benítez. Premier League står tilbake som taperen de siste årene, men den totale dominansen kunne ikke vare. Kunne den?

Italia er fremdeles i krise, lite nytt der de seneste årene, rent bortsett fra Mourinhos supersesong i 2009/10 (og Juve, se under). I Bundesliga har Bayern forsterket kraftig uten å vinne noe, men de har vært nære. I Ligue 1 har Lyon steget ned fra tronen som toneangivende uten at de andre lagene har slått til i europeisk sammenheng.

Nettopp i Frankrike finner man en av klubbene som forsøker å slå seg oppover. PSG har svekket andre lag, men har de klart å styrke sitt eget nok til å hindre Ligue 1s fall etter Lyons fall? City har støvsugd markedet i England og resten av verden på sin ferd oppover rangstigen. Dortmund har tatt store steg og vunnet Bundesliga to år på rad. Dette er tre klubber fra tre ligaer som forsøker på ulike måter å drikke Heineken med de store. Foreløpig har de ikke hevdet seg nok til å hjelpe sin liga mot et nytt hegemoni. I Serie A har Juventus tråkket vann et par år før det smalt i fjor. Laget ser veldig spennende ut. En del spennende spillere, men viktigst er det at de ser ut som et lag, et Juventus som vi kjenner igjen fra gammelt av; en nærmest ikke-nedbrytbar organisme. Klarer de å ta dette med seg fra Serie A og ut i Europa, da kan de kanskje være ledestjernen som får Italia opp av dvalen.

Jeg er fristet til å si at La Liga har tatt over hegemoniet, men det er tross alt bare to lag. Kan noen andre lag fra La Liga ta steget under ekstremt vanskelige lokale forutsetninger. Valencia? De får ihvertfall prøve seg i CL, år etter år. Det hjelper noe. Det hjelper muligens tyske klubber også, at de har fire lag i CL, men når den økonomiske situasjonen er som den er, skal det bygges forsiktig for å skape noe langsiktig for lag fra Tyskland og Spania.

Russland og Ukraina begynte å bevege på seg, tidvis har de hevdet seg, spesielt i Uefa-cupen/Europa League. I CL har de en vei å gå, men det satses der også.

Ligue 1, Serie A og Bundesliga har ikke tatt opp kampen om hegemoni. Premier League har trukket seg litt tilbake, men slår de tilbake?

Det skal noe til at en liga de kommende tre sesongene har tre lag hvert år i semifinalen. Det er vel strengt tatt like greit.

I dag sparkes andre runde av gruppespillet i gang. Det regner ute og flomlysene skal skinne utover de europeiske arenaer. Få ting er vakrere enn det!

Aaaa...høsten er her!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar