5. apr. 2013

Preview: Adeccofavoritten Fredrikstad FK

Vår patriotiske gjesteblogger David Batty har skrevet denne forhåndsomtalen av FFK sine opprykkssjanser i 2013-sesongen. 

Blir’e opprykk i år æ tru? 

26. juli, 2008: Kveldskamp mot Brann. Det summær på bryggepromenaden. Nesten 10.000 kæll har tatt seg oppte flere hallitrær i løpet av ettermiddda’n på en av sjenkeplassane langs utløpet te Glomma. Forventningane og håpet: “Blir’e mange mål i da’ æ?” “Puttær han Tarik kanskje?” “Piiroja stangær bort det som kommer vaffal!” En mild sommerbris tar tak i døm rød/hvite-vimplane som prydær gangbrua over te Kråkerøy og stadionsia av by’n. Vindpustet varslær om underholdning. Stemninga er satt. Det er på Stadion det skal skje. FFK vinner kampen 1-0 – et resultat som bidrar te sølv i Tippeligaen anno 2008.

1. april, 2013: Den idylliske stemninga før kamp virkær ente lenger sannsynlig. Fredrikstadfolk kan ente håpe på medalje i “The Gambling League” lenger. Nå er det opprykk fra Adeccoliga’n som gjelder. Igjen. Tarik har fløtta nordover, og Raijo har tatt med seg fiskestanga si tilbake te Estland. Rosenborg, Molde og Brann er bytta utt med Kristiansund, Follo og Strømmen. Ja, sjøl Særp ligger en divisjon over nå. Framtida te den flotte Fredrikstad Stadion er usikker, klubbledelsen surrær og klubben mankerer spellærprofiler som kan underholde og trekke folk te Stadion. FFK spellær 2-2 i generalprøva mot Sandefjord, riktignok borte, i en begredelig fotballkamp på en like begredelig bane.
Glissne tribunær på Fredrikstad Stadion før det viktige bunnoppgjøret mot Sogdal i fjor.

I tillegg te nevnte Tarik, mista klubben i løpet av fjoråret profiler som Etzaz Hussein, Amin Askar, Joachim Thomassen og Martin Pusic. Stjernespellerær, sett med et aristokratisk blikk. Den enaste som i år kan likne en profil er den snart 37-år gamle Hans Erik Ramberg. I en FFK-stall med en gjennomsnittsalder på under 24 år, blir super-veteranen viktig med rutina si når det går trått. For det kan det komme te å gjøra, sett utifra treningskampane. Sist FFK var nere i Adecco (2010) var Celso Borges emminent, og han brakte døm nesten opp i Tippeligaen igjen på egenhånd. Hans kvalitet finns det ikke makan te i spellerstallen som skal ærbe for opprykk i år.

En viss kvalitet kan likevel påpekas i årets stall. Hvertfall i øvre Adeccoliga-målestokk. Kantspellær Nicolay Solberg er henta på toårskontrakt fra Lillestrøm. Han bøtta inn 14 mål på lån i Sarpsborg 08 i deres opprykkssesong i Adecco i fjor. Spissen Rozhat Shaswari er henta fra Bærum, der han putta 13 i Adecco i fjorårssesongen. Midtbanekællen Julius Adaramola er henta på lån (frem te august med opsjon på kjøp) fra den moldoviske klubben Olimpia Balti. Talentet Kevin Duré er tilbake etter en stygg kneskade som holdt’n unna spell nesten hele fjoråret, og klubben har til nå klart å beholde lynvingen Ole Jørgen Halvorsen. I tillegg kan rutinerte navn som Thomas Holm, Lars Grorud (årets kaptein), Vidar Martinsen og nevnte Ramberg bli viktige med erfaringa si.

På trenærsia har klubben også gjort en endring. Lars Bakkerud har blitt ny hovedtrenær. Han kommer fra spellærutviklingsjobben i Brann. Den tidligere Helsingborg- og Panionios-proffen har allerede klart å erte på seg den forrige sjefen sin, Rune Skarsfjord, ved å kritisere bergensernes talentsatsing. Det kan jo love godt for FFKs unge, fremadstormanes hæpperær.

Basert på treningskampane er det sannsynlig at Bakkerud stiller med 4-3-3/4-5-1, med fokus på høyt balltempo og offensivt kantspell. Sterkaste 11’er er trolig følgende:


Tankspissen Robert Stene tar nok oppstilling på topp, på bekostning av Shaswari, mens Ramberg og Holm får ansvaret for å fore duoen Solberg/Halvorsen med lissepasningær. Martinsen, med sin hodestyrke offensivt og defensivt, skyvas muligens ut på venstreback med manko på et bedre alternativ. Eventuelt spellær Martinsen høyreback, mens Haitam Aleesami flyttas over på venstresia. På benken har døm dermed forsvarsalternativer i form av Ole Strømsborg, midtbane-/kant-alternativer i ungfolane Simen Rafn og Simen Standerholen, og angrepsvåpen i Alexander Ruud Tveter og Mouhamed Gueye.

Skulle det knipe framover, kanskje særlig hjemme på grinda hvor bortelaget kommer te å legge seg lavt, kan grunnformasjonen raskt byttas ut te fordel for 4-4-2, med Stene og Shaswari på topp. Da må nok enten Holm eller Ramberg vike på midten, med tanke på Khalifa Jabbies duellstyrke.

Uten skadeproblemene som herja laget i fjor og flere salg kan stallen virke sterk nok te opprykk. Det store spørsmålet blir om den urutinerte Bakkerud og spellærstallen klarer å takle presset fra omgivelsane. Fredrikstadfolk prekær om og krever opprykk, mens fotball-Norge delvis forventær’e. For eksempel har spillselskapet Betsafe.com FFK som favoritter i Adecco, til 4.00 i odds. Én ting er derimot å spelle mot balltrillanes lag som Molde, Rosenborg og Strømsgodset, der’u er nødt til å ligge lavt og satse på kontringær for å ha håp om poeng. En helt annen pølse i vaffel blir’e når du, som favoritt, må spelle mot det lave presset som du sjøl prøvde å holde sesongen før. Da holder det ente bara med lange, flate ballær på vingane.

Allerede i første serierunde, den 8. april, møter FFK fjorårets cupvinner, Hødd, hjemme på Stadion. Da vil døm rød/hvite-vimplane igjen pryde gangbrua over te stadionsia av by’n. Riktignok vil noen færre kæll enn 10.000 ta seg en halvliter før kampen, men vi får nok klare indikasjoner på om det årnær sæ den gangen her også.

Prekæs

Kilder: fredrikstadfk.no, ffksupporter.net, betsafe.com, nordicbet.com, f-b.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar