13. juni 2017

live from the news room vol. reservelandskamp med historisk svung

Skrevet av Minotti Bøhn, Sigurd Rushfeldt og Bears Island.

Dette er et oppgjør som jo oser historikk - i det minste idrettshistorikk. Ting vi elsker er idretts-øyeblikk mot nettopp Sverige. I den store sammenhengen kommer denne kampen ganske langt ned på lista - faktisk helt ekstremt langt ned på lista. Har vi noensinne vært lenge sidenr ned?

Så da kan Minotti Bøhn heller by på en fotballhistorisk gjennomgang og endelig vise seg sitt navn verdig. Norge spilte sin første landskamp i 1908, og det var selvfølgelig mot Sverige. Tre år etter løsrivelsen dro våre beste menn til Gøteborg og tapte 11-3. Etter ett minutt av kampen skjedde allikevel det historiske: Minotti Bøhn scoret Norges aller første landslagsmål i fotball.

I samme kamp finner vi forøvrig en av norgeshistoriens aller råeste menn - Tryggve Gran. Mannen som var med på Scott sin tapende ekspedisjon til Sørpolen, førstemann som fløy over Nordsjøen, skjøt ned Herman Gøring under første verdenskrig, Svalbard-turkamerat med OL-vinnerne Tullin Thams og Thorleif Haug og senere nazist under andre verdenskrig. For å nevne noe.

Uansett, etter denne første kampen i 1908 skulle det gå to år til neste landskamp, også denne mot Sverige. Denne gangen holdt man 0-0 til pause og tapte hederlige 0-4 til slutt. Deretter ventet et 1-4-tap og et 1-2-tap i 1912 før Norge endelig skulle få møte et annet land enn Sverige. En kamp som endte med seks i sekken mot Ungarn. Norges første ikke-tap mot Sverige kom forøvrig i oktober 1913, da det ble 1-1 på Bislet.

Kanskje vi ikke skal klage på 87.plass på FIFA-rankingen.

Dommer for anledningen er Daniel Stefanski. Stefanski er akkurat kommet tilbake fra hospitering i J-league. Jepp, den japanske ligaen. Her dømte han tre kamper på en uke. Stefanski er polsk og har dømt Ekstraklasa siden august 2015. Det er med andre ord ikke den mest rutinerte mannen. Men vi kan se utvikling med tanke på hyppighet i antall røde kort og straffespark. Han dømmer det mye mindre enn tidlig i sin karriere. I forlengelse av Japan-oppholdet dømte han forøvrig sin første seniorlandskamp mellom Japan og Syria. Og nå er han klar for sin andre.

Tips:
Bears Island: 2-2, Trondsen og Berget.
Minotti Bøhn: 1-1, Maars Johnsen og Guidetti.
Sigurd Rushfeldt: 1-2 Søderlund og Guidetti, Jansson

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar