24. juni 2016

Post EM16 gruppespill + Gruppespill EM16 - XI

Av David Batty
Før et mesterskap er stemningen og spenningen alltid høy. Forventningene om mange mål, fest-fotball og praktfulle scoringer er alltid til stede. Det samme er håpet om kontroverser, utvisninger, taklinger og sinte trenere. For undertegnede var dette mesterskapet intet unntak da det ble sparket i gang den 10. juni - med oppgjøret mellom hjemme-nasjonen Frankrike og, det i utgangspunktet gråmelerte, Romania. Mesterskapet var denne utgaven utvidet til 24 lag, hvorav 16 lag skulle videre (de to beste i hver gruppe, samt de fire beste treerne), så her skulle det bli en måned lang fotballrus, med en haug av kamper.

Riktignok gikk åpningskampen i favør hjemmelaget (2-1), og det ble en slags feststemning. Spesielt vinnermålet (og prestasjonen generelt) til Payet ga gåsehud og høye forventninger videre. Likevel ga denne første matchen et annet forvarsel om hvordan mange av de kommende gruppespillkampene skulle arte seg. For når man oppsummerer disse 36 spilte oppgjørene i gruppespillet, viser det seg at de fleste har vært svært jevnspilte hva gjelder resultat. Det har blitt scoret få mål, spesielt i løpet av de første 45 minuttene, og man har hatt få/ingen «kasteballer» i de ulike gruppene. Lag som Ungarn, Wales og Island, som nok var ventet i beste fall å kjempe om avansement via tredjeplassen, har ikke bare karret seg videre, men stått igjen som både gruppevinnere og nummer to.

For meg er det noe overraskende, men svært gledelig hvordan disse lagene, som i utgangspunktet har vært underlegne motstanderen på papiret, har stått imot beleiringen på egen banehalvdel i svært lang tid. Dette kan komme av at lagene som har angrepet har risikert lite ved å sende få spillere fremover, og/eller at disse også ofte har valgt det sikreste pasningsalternativet (gjerne en støttepasning) for å minimere risiko for balltap. Kanskje har effektiviteten vært problemet til de største fotballnasjonene? Jeg sitter likevel igjen med at lag som for eksempel Island og Nord-Irland har vartet opp med forsvarsspill med høy intensitet i press, kompromissløshet og duellstyrke. I tillegg har keeperne til disse «små» nasjonene stått frem som matchvinnende blekkspruter. Jeg vil hylle forsvarsspillet til lagene som har ligget kompakt og nektet en bedre (?) motstander rom til å skape. Smart, spør du meg, når målet er avansement i noe av det gjeveste fotballen har å by på.

Fokuset på den defensive strukturen har kanskje ikke gitt flust av de mest ekstravagante øyeblikkene og créme brûlée-angrepene, men det har gitt spenning og uvisshet som man ikke så for seg idet mesterskapet startet. Riktignok blottla flere lag seg utover i gruppespillet, da spesielt i siste runde, med avansement som motivasjon. Her kan man nevne avgjørelsen i gruppe F (Ungarn, Island, Portugal og Østerrike) som kroneksempel. Relatert til dette kan man også trekke inn debatten om hva utvidelsen til flere lag ville føre med seg. Diskusjonen og konklusjonen overlater jeg til andre, men skyter inn at det jo ble et herlig kaos når 24 lag gjorde opp om 16 plasser i utslagsrunden. Forhåpentligvis vil det åpne seg enda mer når sluttspillet tar til førstkommende lørdag. I det minste kommer det spennende kamper på løpende bånd, hvor det er vanskelig å se for seg en klar vinner. Bare sjekk oppsettet.

På den ene siden av veien til finalen:
Sveits v Polen
Kroatia v Portugal
Wales v Nord-Irland
Ungarn v Belgia

På den andre:
Tyskland v Slovakia
Italia v Spania
Frankrike v Irland
England v Island

Jeg har også dristet meg til en 11’er basert på prestasjoner i gruppespillet. Som alltid er dette vanskelig og gjenstand for diskusjon, men jeg falt til slutt ned på følgende.

Gruppespill EM16 - XI (4-2-3-1):

Keeper: Hannes Thor Halldorsson (Island)
Venstre back: Jordi Alba (Spania)
Venstre midtstopper: Fabian Schär (Sveits)
Høyre midtstopper: Jerome Boateng (Tyskland)
Høyre back: Elseid Hysaj (Albania)
Sentral midtbane: Eric Dier (England)
Sentral midtbane: Toni Kroos (Tyskland)
Offensiv midtbane: Andres Iniesta (Spania)
Angrep venstre: Gareth Bale (Wales)
Angrep sentral: Alvaro Morata (Spania)
 Angrep høyre: Dimitri Payet (Frankrike)

 Ha et fortsatt fortreffelig mesterskap!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar