22. nov. 2014

Cupfinalen 2014: Molde-Odd

Av Al-rhayar Abd Bhargansus, Kenny Koevermans og Minotti Bøhn.

- Kun oljefondet er større enn banken i Molde.

- Det går ikke an å komme inn i en Armani-butikk med Cubus-penger.

- De har en annen profil enn oss. Odd er en klubb som bygger opp og utvikler spillere. Molde er en klubb som kjøper spillere.

- Jeg respekterer Molde og er imponert av dem. Men det som irriterer meg er at de ikke har én enkelt lokal spiller. De må få fram sine egne, og ikke bare kjøpe spillere

- Det som har provosert meg litt er at de vil kjøpe de beste spillerne, norske landslagsspillere som vi har fått fram – uten at de er villige til å betale for det. Bortsett fra det, har jeg ikke noe imot Molde.

Alle sitater som Oddtrener Dag Eilev Fagermo har uttalt i løpet av årets sesong, rettet mot cupfinalemotstander Molde.

- Han burde konsentrere seg om sitt eget lag og slutte å servere skit mot andre lag

- Jeg har vel sagt det som trengs å sies om den saken tidligere. Men, jeg synes det er noe tull. Jeg lar ham sitte og skyte nedenfra og bryr meg ikke. Jeg kan love deg at dette ikke er energitappende for meg. Det er tøysete alt dette, men jeg klarer ikke å bry meg. Han får mene og holde på sin måte

Moldetrener Tor Ole Skulleruds respons på Fagermo sine karakteristikker av Molde.

Skullerud VS Fagermo – Molde VS Odd

Molde har hatt en helt enorm sesong. De vant Tippeligaen suverent, har kommet seg til cupfinalen og halve laget deres har også etablert seg på det norske landslaget. De har overtatt Rosenborg sin posisjon som Norges beste fotballag, men med det følger også kritiske blikk fra konkurrentene. Den som har vært mest kritisk er treneren til cupfinalemostander Odd, Dag Eilev Fagermo. Så hva har dette med cupfinalen på søndag? Vi tror det er nettopp denne skittkastingen som gjør at Molde trekker det lengste strået også i sesongens siste kamp.

Dag Eilev Fagermo og Odd har også hatt en kanonsesong og selv om sølvet glapp er en tredjeplass langt over det «forståsegpåere» trodde før sesongen. Fagermo er en god trener og prestasjonen hans med å ta et lag med nesten bare lokale spillere til toppen av Tippeligaen fortjener kredit. Men Fagermo er ikke bare en god trener, han er også en som kan spille det psykologiske spillet. Alle utspillene han har kommet med gjennom sesongen har trolig ført til at spillerne føler seg i angrepsposisjon. Underdogen Odd mot de store. Vi uten penger, mot dem med penger. Vi med klubbsjel, mot dem uten klubbsjel. Det er ikke tvil om at denne psykologien har fungert. Men kan den slå tilbake nå som det gjelder som mest?

Molde tok tilbake tronen som Norges beste lag i år og det helt suverent. De har vært så suverene at man kan lure på om det ennå er motivasjon igjen i laget. De har hatt marginer på sin side, økonomien på sin side og kunne bygge et lag med de spillerne de ønsket. Resten av fotball-Norge i har stor grad applaudert Molde sine prestasjoner, men noen i Skien har altså rynket på nesa. Først når Molde ønsket å hente spillere fra dem (for en altfor billig penge ifølge dem jmf. Armanikommentaren), deretter for at Molde ikke har en lokal forankring. Til og med før siste serierunde var Fagermo ute og rynket på nesen igjen, og mente at kampen mellom Odd og Molde i økonomiske termer var som David mot Goliat. Vi tipper det igjen var for å føre hans egne spillere inn i angrepsposisjon, men de fikk også forståelsen for at de var klare underdogs. De hadde ingenting å tape. Molde derimot tente på alle plugger, både spillere og trener. Sjeldent har man sett et lag juble så mye for en seier i en så betydningsløs kamp som det moldespillerne gjorde etter 2-0 mot Odd. De nektet å bli køddet med. De ville vise at de fortjente seriegullet.

I utgangspunktet kunne Odd møtt et mett og fornøyd Molde på Ullevål. Et Molde som ennå var i seiersrus og som kanskje ville undervurdere sin motstander. Litt som når storfavoritt Tromsø ble knust av Hødd i 2012. Men Fagermo sine små stikk har gjort Moldelaget forbanna. Legg merke til intervjuene de gav etter siste serierunde og som gis frem mot finalen. Alt handler om å vise Odd og Fagermo at de er Norges beste lag. At deres presentasjoner fortjener anerkjennelse. Laget som entrer Ullevaallmatten litt over kl. 13.00 på søndag kommer til å være heltente. Ja de vil vinne cupfinalen, ja de vil vise at de Norges beste lag. Men like viktig vil det være å vise en gang for alle at det eneste Molde ikke får til å stoppe er kjeften til Fagermo. Odd skal de stoppe. Et Moldelag som egentlig er fornøyd med sesongen har blitt vekket til live av et psykologisk spill som egentlig var ment for å ta presset vekk fra Odd-laget.

For når Odd entrer Ullevålsmatten har Fagermo sine ord om at de er underdog, David og sjanseløse økonomisk satt seg hos spillerne. I følge Fagermo har de har ikke noe press på seg og har alt å vinne. Hvem tror du kommer til å gå i strupen på hvem? De siste serierundene har vist at når Odd plutselig har noe å tape og forsvare, fremfor noe å vinne så takler de ikke presset. De tapte sølvet til Rosenborg, de tapte prestisjekampen mot Molde. Og de kommer trolig til å tape cupfinalen mot Molde av samme grunn.

Dommeren i årets cupfinale heter Dag Vidar Hafsås. Ifølge hans Wikipediaside har han tidligere spilt ving på Kolstad i 2. divisjon i deres 4-3-3-formasjon. På linjene kommer Jan Erik Engan fra Loddefjord og Kai Lafjell fra Abildsø til å løpe. Fjerdedommeren heter Trond Ivar Døvle og er fra Aurskog/Finstadbru. Ikke overraskende gleder Hafsås seg til å lede sin første cupfinale (gjesp).

Begge lagene har cupfinalevideoer som seg hør og bør.

Molde sin er skrevet av legenden Jo Nesbø. Ikke hans beste verk.



Odd sin låt  deres heter 11 stolte hvite... Ikke noe video, men den ligger på nettsiden til Odd.

Hvis noen hadde plassert oss naken i en stol uten bunn mens de truet med Le Chiffres tau til å velge en favoritt ville vi sagt; We've got an itch. Down there. Neyda. Cupfinalelåter er en fin tradisjon.

Anyways. Det er verdt å nevne at Ørjan Nyland kan vinne sin tredje cupfinale på rad. Og at Tor Ole Skullerud kan ta the double som trener. Tor Ole Skullerud. Hvor lite anerkjennelse har han fått? Det er nesten en skam. Molde er kanskje et kjøpelag, men Tor Ole Skullerud kan vinne the double. La oss se på historien. Kun seks lag har klart dette før (for ordens skyld holder vi oss til relativt nyere historie her og ser på 70-tallet og frem til i dag, og da er det bare fire lag). Rosenborg har selvfølgelig mange. Men det har ikke skjedd siden 2003, da med Åge Hareide som trener. Før Rosenborg skjedde det sist i 1979 da Viking gjorde det. Lillestrøm gjorde det også i 1977. Trener for Viking var Tony Knapp og trener for Lillestrøm var Joe Hooley. Da Rosenborg tok sitt første double i 1971 kan man jo bare gjette hvem som var trener... Han tok forøvrig the double med Rosenborg i 71, 88, 90, 92, 95 og 99. Nå kan det altså bli Tor Ole Skullerud sin tur til å entre denne relativt eksklusive klubben av trenere. (NB: for årstall mv. her lener jeg meg på wikipedia ispedd litt ekstra arbeid på en søkemotor).

Vi tror at Molde vinner fordi de har et bedre lag. Og da er det vel også rom for å putte Tor Ole Skullerud i en slags hall of fame. Hvem hadde sett det for seg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar