Tekst og foto av Ehauger

”Evig ung, og evig pen. Visste du at Berre er et evig fenomen!”

2013 ble ikke det store året for Vålerenga, men det er en som fikk en ny vår, sommer og høst: Morten Berre. 2013 ble hans renessanse, hans mulighet til å vise at de gamle fortsatt er eldst og hans mulighet til å skinne på et lag som i all hovedsak var preget av grønske. ”Berre på landslaget – ræ-ræ-ræ-ræ!” Dette er en hyllest til Morten Berre. En hyllest han i høyeste grad fortjener. For selv om han har vært innom breddeklubber som Skeid, St. Pauli og Viking så har han markert seg som en Vålerenga-legende med ti år i klubben.

Morten Berre mot Sogndal, 2. serierunde Vålerenga Fotball - Sogndal Fotball 01.04.2013
Det starta litt vanskelig for Morten Berre og Vålerenga. I første runde ble det bortetap for Brann, men så skulle det løsne. Eller, løsne… De vant 1-0 i det minste. Berre scoret dessverre ikke, men som man ser av bildet så kjempet han seg gjennom alle de 45 minuttene han fikk.

Morten Berre mot Rosenborg, 12. serierunde Vålerenga - Rosenborg 25.05.20213
Vi gjør et stort byks på ti serierunder. Vålerenga hadde spilt fem bortekamper, og nesten av dem var spesielt severdige. Det var ikke denne kampen heller, reint bortsett fra at Morten Berre spilte. 68 minutter, men ingen scoringer. Vålerenga tapte 1-2.

Morten Berre mot Molde, 13. serierunde Vålerenga - Molde 22.06.2013
For mange har det vært en skandale at Morten Berre ikke har blitt plukket ut på landslaget. Den formen han har vist, den rutinen, det blikket – alt det ville vært naturlig for et landslag å ha med. Etter kampen mot Molde ble Berre valgt til banens beste av VG. Det er ikke så rart, han scora jo tross alt to mål i en kamp som endte 3-3.

Morten Berre mot Lillestrøm, 14. serierunde Lillestrøm - Vålerenga 0-1
En av de morsomste, og kanskje viktigste oppgjørene i Norge, er kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm. Som den Oslo-gutten Berre er så veit han selvfølgelig det. Førtifem minutter på banen, men ingen mål. Heldigvis scora noen andre så Vålerenga vant 1-0 over erkefienden.

Morten Berre mot Viking, 15. serierunde Vålerenga - Viking 07.07.2013 Morten Berre fikk bare 35 minutter mot gamleklubben. Hadde han fått mer ville han scora. Det er jeg helt sikker på.

Morten Berre mot Sarpsborg 08, 17. serierunde Vålerenga - Sarpsborg 08 29.07.2013
I Vålerengas jubileumskamp (klubben fylte 100 år) måtte selvfølgelig Berre innom banen. Han fikk bare 29 minutter, men det var noen magiske minutter. Han scora ett mål i en kamp Vålerenga vant 5-3. Og som dere ser så kan han det med å juble.

Morten Berre mot Odd Grenland, 25. serierunde Vålerenga Fotball - ODD Grenland 29.09.2013
På slutten av sesongen fant Vålerengas trener ut at de beste må få mest spilletid. Dette betød at Morten Berre fikk 90 minutter mot Odd Grenland. Dessverre scora han ikke. Derimot så kjempa han tappert. Det virka det ikke som resten av laget gjorde, for når dommeren blåste så stod det 2-1 til Odd i målprotokollen. Etter kampen fant jeg for øvrig ut at Vålerenga er erkefienden til Odd. Den var ny for både Morten Berre og meg!

Morten Berre mot FK Haugesund, 28. serierunde Vålerenga - FK Haugesund (1-2) 26.10.2013 Igjen fikk Berre 90 minutter, og igjen måtte han gå målløs av banen. En skandale! En annen skandale var at Vålerenga fikk tyn og tapte 1-2.

Morten Berre mot Sandnes Ulf Vålerenga - Sandnes ULF (2-0) 10.11.2013
Selv om Morten Berre scora i denne kampen, så måtte han se ballen gå utenfor etter denne sjansen. Se den skuffelsen i øya hans. Han satte inn 1-0 etter seks minutter, og denne sjansen kom ikke lenge etter. Vålerenga vant tilslutt 2-0, etter scoring av Giancarlo González. Men det var Morten Berre som starta ballet.