10. mars 2016

Tippeligatipset 2016

Av Eivind Hauger

Det er nærmest blitt en tradisjon for Materazzia å tippe tabellen. Vi er ikke særlig dyktige, men noen ganger er vi den blinde høna som finner korn. Årets utgave er igjen en blanding av pilkast, kvalifiserte gjetninger og undersøkelser av spillerstaller.

Årets tabell er preget av mye usikkerhet. I toppen har du en rekke lag som med flyt kan ta medalje, og i bunnen finner du en rekke lag som uten flyt kan rykke rett ned. Lag har byttet trenere, og spillere har kommet tilbake fra utlandet.

Tippeligaen er litt som parkvesenets eventyrblanding. Alt kan skje, og jaggu er det gøy også!

Helt i bunnen av tabellen, på 16. plass og nedrykk, så finner vi IK Start. De berget plassen etter kvalik mot selveste Jerv forrige sesong, Siden Jerv var så gode så fant Start ut at de skulle likeså godt hente inn treneren deres. Steinar Pedersen er ny mann bak roret, men er han en bedre kaptein enn Sabeltann? I en landsdel der Gud er sjåfør og Jesus konduktør bør de håpe at frelseren Kristoffer Ajer samler nok poeng i starten av sesongen. For de får nok ikke så mange uten ham.

Bodø/Glimt er det andre laget som må ta turen ned i OBOS-ligaen. Det er kun én god ting med Glimt og det er at stadion ligger rett ved siden av flyplassen. Du får dermed ikke så kort vei ut av stadion og på vei hjem. De har en del talent der oppe i nord, men det holder ikke. Årets utgave av det nest nordligste laget i Tippeligaen ender på 15. plass. Far vell!

Kvalikplassen er alltid en etterlengtet plass. Når det virkelig snører seg til på slutten så ser den plassen ut som en oase i ørkenen. Sogndal Fotball får æren av å glede seg over to kamper til etter at sesongen er over. Er Eirik Bakke den treneren som får laget til å sprudle? Vi tror ikke det. I fjor var de best av alle OBOS-lag hjemme. Denne trenden må de holde på om det skal gå veien. Hvis ikke kan det fort bli OBOS-liga på dette laget også.

Oppover så blir det fort vanskeligere å tippe. Det er altfor mange lag som kan bevege seg ned i sumpa eller opp i den trygge skogkanten. Tromsø IL er ett av disse lagene. De holdt lenge på å gå ned i fjor, men klarte seg på grunn av noen lag som ikke bare var rævva, men skikkelig rævva. De har kvitta seg med Ondrasek og henta inn en tidligere barnetv-vert som spiss. TIL havner på 13. plass fordi de har et bedre lag enn de under. Morten Gamst Pedersen og Thomas Lehne Olsen vet vi holder nivået og de har henta en veldig spennende spiller i Aron Sigurdarson (tidligere Fjölnir).

12. plass kommer til å tilhøre Brann. De røde fra Bergen er igjen tilbake i det gode selskap, men selv om de rykket opp i fjor så overbeviste de ingen. Nå har trener Nilsen fått en sesong på å spille sammen laget og hentet inn noen nye spillere. Det gjør at de klarer seg denne sesongen. Selv om vi tror de holder seg så er vi ikke overbevist. Dette er et lag som kan svinge ekstremt i prestasjonene, men vi tror de gjør en helt grei sesong hjemme som gir de nok poeng til å holde seg.

Måkene fra Haugesund, FK Haugesund, ender på 11. plass. Den alltid populære Jostein Grindhaug ga seg etter forrige sesong. Han overlot roret til assistent Mark Dempsey som nå får en tøff oppgave foran seg. Det største problemet han står overfor er å få spissene til å score mål. Men hvem skal score dem? Christian Gytkjær og Simon Diedhiou scora 19 av Haugesunds 33 mål forrige sesong. I årets versjon er iverken Gytkjær eller Diedhiou. Vi tror det blir en tøff sesong for Dempsey, men med en stram 3-5-2 holder han dem over streken gjennom hele sesongen.

10. plassen går denne sesongen til Aalesunds FK. De hentet Bjørn Helge Riise fra glemselsens lyskryss og gjorde ham til kaptein. Det skal få dem opp på tabellen. For oss betyr det status quo. De tar verken et byks oppover, eller ser seg nedover. Det beste er som kjent å ikke flytte på seg. Om mulig kommer John Arne Riise også til klubben. Bare han får avsluttet krangelen han har med NFF. Det kan gi dem litt mer å gå på, men det blir fortsatt ikke nok til å komme særlig mye høyere på tabellen.

På plassen over så finner vi det som fort kan bli årets skuffelse. Viking er et helt ålreit lag, og et lag mange nok forventer å finne krangle om en fjerdeplass. Vi tror det blir 9. Viking er rett og slett ikke gode nok, og Kjell Jonevret er ikke den redningsmannen hordene ønsker at han skal være. De ønsker lokal forankring, men henter to nye nigerianere. Her kan det fort butte i mot og vi tror det gjør det allerede i første runde.

Sarpsborg 08 finner sin plass passende nok på 8. plass. Der de fleste andre holder på en stamme av spillere har Særp bytta ut nesten en hel ellever. Basert på de som har gått ut og de som har kommet inn så tror vi det er en forsterkning. Spesielt franskmannen Alexy Bosetti og svensken Jonas Lindberg er spennende. Bosetti fordi han er angrepsspiller og putta hele seks seriemål de to siste sesongene (for Nice og Tours), svensken fordi han er en kreativ offensiv spiller. Om trener Bakke får skikk på dette kan S08 bli et morsomt lag å følge, om enn litt frustrerende for supporterne med en del oppturer og nedturer.

På 7. plass og øvre halvdel av tabellen kommer Stabæk. De spilte til tider over evne under Bob Bradley. Nå er Bradley borte og inn har skotten Billy McKinlay kommet. I tillegg har de mistet Anthony Annan, Muhammed Keita, Yassine El Ghanassy og Adama Diomande. Det er altså ikke småtterier som har forsvunnet med trikken. Inge André Olsen har dog vist seg som en ringrev før, og det kan være han har funnet gull i nyervervelsene Ohi Omoijuanfo (fra Jerv) og Moussa Nije (Bærum). Det viktigste for Stabæk er at de har bevart forsvaret. Næss, Granli, Meling og evigunge Skjønsberg har allerede god erfaring fra dette nivået. I tillegg er superraske Ernest Assante en evig trussel for motstanderen. Allikevel tror vi det blir vanskelig å forsvare fjorårets bronse. Summen av de som har forsvunnet er høyere enn de som har kommet inn. Og er egentlig skotten McKinley like god som Bradley?

Lillestrøm endte i fjor på nedre halvdel av tabellen. I år tar de et byks opp til 6. plass. Det som tilsier at de vil gjøre det enda bedre denne sesongen er for det første at spissen Fred Friday er mulig toppscorer i Tippeligaen. Han er sterk, rask og har nese for mål. I tillegg er raske Erling Knudtzon en stor trussel med sin ekstremferdighet. På midtbanen finner du Bonke Innocent som skal rydde opp når Malaury Martin går i angrep. Trener Runar Kristinsson har en gjeng spillere som kan når de vil, og denne sesongen tror vi at de vil skikkelig. De er dog ikke gode nok til å ta en medalje – men selve mannskapet ser spennende ut. LSK har heller ikke mistet noen spesielt viktige spillere med unntak av Stian Ringstad. De har i motsetning til Sarpsborg holdt på stammen. Vi tror på en spennende sesong for publikum på Åråsen.

På plassen over, 5. plass, havner Vålerenga Fotball. Egentlig burde dette laget bli plassert på plassen 3. til 8. plass., siden Vålerenga er et konstant sirkus. Vi tror Vålerenga kan, med superflyt, ta medalje. Men da må alt klaffe. Absolutt alt. Kjetil Rekdal må klaffe, Moa må klaffe, forsvaret må klaffe og Klanen må klaffe. Klaffer det ikke kan det fort gå nedover. To nye keepere, en økonomi som fortsatt ikke er helt i rute og usikkerhet rundt de offensive spillerne gjør at vi ikke tør å tippe dem helt på medaljeplass. Spillerne må få tro på egne ferdigheter, og Rekdal må gjøre sitt for at de ikke mister den. I tillegg har de et kravstort publikum i Klanen. Vålerengas supportere forventer mye, kanskje altfor mye, og viser det med å ikke møte opp. Møter de opp og gir den støtten de ble kjent for kan det smitte over på spillerne og på poengfangsten.

Toppen av Tippeligaen tror vi består av de samme fire lagene som har blandet seg tidligere. Odd, Godset, Molde og Rosenborg er alle lag som potensielt kan vinne Tippeligaen.

4. plass går til Strømsgodset. De har en god stall, men er den god nok for medalje? Der er vi usikre. Ut har Jørgen Horn, Gustav Wikheim og Iver Fossum forsvunnet. Alle viktige brikker i forrige sesongs opphenting. Spesielt Wikheim og Fossum var essensielle i antall mål og assists. Nå skal målene scores av Marcus Pedersen, mens innleggene skal komme fra Øyvind Storflor og Muhammed Keita (fram til han drar tilbake til Polen i sommer). Utfordringen til Keita er skadeproblemene hans i vinter. Vil han være klar til seriestarten? Tapet av Jørgen Horn er ikke like stort som de to andre. Han har vært god de kampene han har spilt, men gjennom de to siste sesongene har han spilt under en hel sesong til sammen. Når Godset i tillegg har hentet Jonathan Parr og har dobbel dekning i midtforsvaret er det ikke så ille at Horn forsvant. Vi stiller spørsmålstegn ved antall mål, om de er gode nok på bortebane og om midtbanen kan hente seg inn etter tapet av Fossum. Alt i alt blir det så vidt ikke bra nok for medalje, men spennende blir det uansett.

Bronsemedaljen går til Molde. 3. plass er et hopp opp fra forrige sesongs sjetteplass. Siden forrige sesong har en rekke spillere forlatt Røkkeløkka. Kanskje altfor mange? Av de som har dratt av gårde er kanskje Martin Linnes (Galatasaray) og Daniel Berg Hestad (lagt opp) de vanskeligste å erstatte. Inn har det kommet en hel del unge spillere, men Solskjær har også funnet plass til noen av den eldre garde. Dulee Johnson og Eidur Gudjohnsen er begge over 30 år, men kan være avgjørende. For mange er nok islendingen Gudjohnsen mest kjent. Han har vunnet Champions League, La Liga og Premier League, men han vinner nok ikke Tippeligaen. Moldes største fortrinn er uansett Ole Gunnar Solskjær. Han har en høy stjerne internasjonalt og kan tiltrekke seg stjerner av høyt kaliber. Når han også har mulighet til å ha begge hender i kassa til Røkke og Gjelsten så kan det fort bli forsterkninger i sommer om Molde ikke er helt i toppen. Men mye tyder på at de er der.

Sølvet går kanskje litt overraskende til Odd. 2. plass i år er en oppgradering på to plasser fra fjoråret. Årets utgave er også merkbart bedre enn fjorårets. Bare fire spillere inn, men veldig få ut. Av de fire inn så er Fredrik Semb Berge og Joakim Våge Nilsen to klare forsterkninger. Frode Johnsen, Ulrik Flo og Pape Paté Diouf har forsvunnet. De er gode, men det er ikke så ille at laget er direkte svekket. Laget fra Skien ledes fortsatt av Dag Eilev Fagermo, men han er blitt lagt merke til i utlandet. Forsvinner han er vi redd for det kan bli vanskelig for Odd å ta sølvet. Det tror vi ikke han gjør før eventuelt etter sesongen.

Rosenborg tok dobbelen i fjor, og om de tar den i år er vi ikke sikre på. Vi tror derimot at de tar 1. plassen og gull i Tippeligaen. Trønderne framstår som det beste laget i Tippeligaen i absolutt alle ledd. De har den nest største stadion i landet, de har et kjempeapparat rundt det sportslige, store ressurser og en trener som er bedre enn mange trodde. Vårt ankepunkt mot Rosenborgs potensielle suksess i år er spillerne som forsvant. Ole Selnæs, Alexander Søderlund, Alexander Sørloth og Tobias Mikkelsen er spillere enhver klubb i Tippeligaen ville merket forsvinner. Det gjør nok RBK også. De har derimot spillere i bakhånd. Christian Gytkjær tar over for Søderlund på topp. På hver sin side har han Yann-Erik de Lanlay og Pål André Helland. Dette er spillere som alle er målgarantister. Midtbanen blir dominert av Anders Konradsen og Mike Jensen. I forsvaret er fortsatt Jonas Svensson på høyrebacken og to-spannet Tore Reginiussen og Hólmar Örn Eyjólfsson i midten med Jørgen Skjelvik på venstre side. Førsteelleveren er så god at Rosenborg kan ha Johan Lædre Bjørndal og nyervervelsen Elba Rashani på benken. Det er det ikke så mange lag som kan, og det er derfor de vinner serien.


 1. Rosenborg 
 2. Odd 
 3. Molde 
 4. Strømsgodset 
 5. Vålerenga 
 6. Lillestrøm 
 7. Stabæk 
 8. Sarpsborg 08 
 9. Viking 
 10. Aalesund 
 11. FK Haugesund 
 12. Brann 
 13. Tromsø 
 14. Sogndal 
 15. Bodø/Glimt 
 16. Start
Toppscorer? Christian Gytkjær og/eller Fred Friday.

Materazzia ønsker med dette lykke til i den kommende fotballsesongen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar