25. mars 2014

You´ll forever walk alone?

Av anonyme

Artikkelforfatterne er glad i fotball og det som rører seg rundt, flere er Liverpool-supportere, og har en dyp kjærlighet for klubben og alt det den står for. Én har sågar vært på Hillsborough Memorial Service på Anfield i 2005 Det sitter derfor langt inne å ta til orde for å nyansere en debatt med utgangspunkt i det som har blitt twitret. Men etter å ha sett hva Christian Nilssen utsettes for i sosiale medier, blogger etc. var tiden inne for å si noe. Alle ønsker at dette innlegget skal være et forsøk på å nyansere ordskiftet, fremfor å helle bensin på bålet. Anonymitet er valgt på bakgrunn av bildecollagen til høyre. Spørsmål, innspill og kommentarer kan rettes: materazzia23[a]gmail.com.

NRK-journalist og Manchester United-supporter Christian Nilssens twitteraktivitet har blitt det store samtaleemnet og har vært gjenstand for kritikk den siste uken. Han selv og arbeidsgiver NRK har beklaget det, og innrømmet at kritikk har vært på sin plass. Allikevel har ikke stormen i sosiale medier avtatt, men heller økt i styrke mot Nilssen. En storm i sosiale medier som nå har gått altfor langt.

Stormen foregår ikke lenger bare i sosiale medier. Ved hjelp av Ragnhild Lund Ansnes og andre LFC-fans har en bevisst forsøkt å få blogger, nettaviser og andre til å omtale saken. I en velkoordinert og målrettet innsats har en forsøkt å gjøre dette til noe enormt mye større enn det faktisk er. I et nettinnlegg skrevet på bloggen Empire of The Kop, bruker Hans Erik Systad Tyssen overskriften: "Norwegian Broadcasting rewards mockery of Hillsborough with a ticket to the World Cup."
Overskriften insinuerer en tidslinje hvor NRK gir Nilssen oppdraget med å kommentere VM i fotball som belønning for uttalelser i en Hillsborough-relatert tweet.

En skikkelig dum, trist og ufin fjær, har fått bli 50.000 høns.

I stedet for å tenke at Nilssen hadde vært uforsiktig og dum da han la seg på en ufin tribunesjargong, har noen valgt å tolke det dithen at han er et grusomt menneske som nærmest danser på graven til Hillsborough-ofrene. Og om vi virkelig skal anta det verste, og lese twittermeldingene slik de står, er det ikke Heysel-tragedien han sikter til? Er det ikke det han mener når han skriver «at least we didn't kill any fans»?

Liverpool.no, under ansvarlig redaktør Thorbjørn Flatin, hudflettet Nilssen for sin aktivitet på twitter. Deretter oppfordret de folk til «ikke å synke ned på samme nivå», men heller «la ham være alene i rennesteinene». De valgte aktivt å lese de verst tenkelige intensjonene bak Nilssens meldinger, og la seg deretter på en sjargong som åpnet for hets.

«La ham være alene i rennesteinene».

Budskapet er i seg selv farget og unyansert, og det blir ikke stort bedre når man spør seg hva Nilssen egentlig mente.

Tror vi at Christian Nilssen sitter hjemme en lørdagskveld med et glass rødvin og koser seg med bildene fra Hillsborough? Er det ikke strengt tatt mer plausibelt at han var sint etter tap og kastet seg på en ufin tribunesjargong som ofte inntreffer i fotballen?

Har nettstedene, bloggerne, tvitrerne og kommentarfeltskriverne strengt tatt inntatt noe bedre standpunkt der de nekter å godta unnskyldninger, lar saken pågå i det uendelige og til alt overmål oppfordrer folk til å la familiemannen ligge alene i rennesteinen og ta fra ham levebrødet?

Skal liverpool.no vurderes ene og alene på bakgrunn av uttalelsen "la ham være alene i rennesteinen", eller på bakgrunn av et helhetlig bilde? Vi vet at liverpool.no har gjort en kjempejobb i fortiden og helt sikkert kommer til å gjøre en like solid jobb i fremtiden, tross noen feilgrep denne uken. Skal Nilssens yrkeskompetanse vurderes ut ifra enkeltuttalelser i affekt som fotballsupporter, eller hele bildet?

Om det er mangel på troverdighet fra Nilssens side som er bakgrunnen for ikke å akseptere gjentatte beklagelser fra han selv og NRK, hvordan kan han da gjenvinne troverdighet uten å jobbe i NRK med det han kan best: jobbe med sport? Og hvordan kan han miste troverdighet som kommentator av landskamper i VM på bakgrunn av noe som tilsynelatende bunner ut i klubbsympatier og affekt?

Mobbingen av Christian Nilssen har nå nådd et helt vanvittig nivå.

Hvis motivet bak dette var å bidra til en inkluderende og snillere fotball, så har dere som står bak bommet. Brutalt.

Kampanjen har ledet til et korstog mot en mann som gjorde feil. Feil han og hans arbeidsgiver har bedt om unnskyldning for.

Hva er det som får store mengder oppegående mennesker til å havne inn i en selvforsterkende spiral der mange ønsker å overgå hverandre i å skrive negativt ladede meldinger i retning Nilssen?

Det kan nesten virke som at for enkelte er det å være en god Liverpool-supporter å føle mest og “riktigst”, og å adoptere en til tider voldsom hatkampanje mot en mann med et svært ufint og uheldig ordvalg.

Kan vi ikke i menneskelighetens navn oppfylle hva Liverpool-fansen og andre synger så fint om og gå videre?



18 kommentarer:

  1. Det er jo ikke et krav om at han skal miste jobben, bare at han ikke skal få kommentere fotball VM. De twitrene øverst er selvfølgelig stygge og hører ikke hjemme noen sted. Forskjellen er at han er en profilert fotballkommentator i en lisensfinansiert tvkanal. Du hadde aldri sett Alsaker eller Scheie på et sånt nivå. Så. Ikke gi han sparken, men suspender han fra fotball VM.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo han bør absolutt miste jobben også. Han har null troverdighet i noen kommentator-/journalistjobb som har med sport å gjøre etter dette. Jeg vil bli kvalm om jeg noen gang ser/hører han på TV igjen.

      Slett
  2. Hans Eirik Systad Tyssen26. mars 2014 kl. 12:37

    Hei!
    For det første kan eg vere einig i at overskrifta mi på EOTK kan vere insinuerande. Eg meiner likevel at innlegget er balansert og sakleg, og overskrifta er ikkje meir misvisande enn nivået norske nettaviser legg seg på.
    For det andre har eg aldri omtalt Nilssen som menneske, men åtferda hans. Eg har ikkje oppfordra til å kome med hatefulle ytringar, og vil fordømme dei som gjer det. At dette vekker sterke reaksjonar i England burde derimot ikkje forundre nokon.
    For det tredje har det aldri vore snakk om å ta frå Nilssen jobben (som hadde vore tilfellet i England). Poenget er at nokon som uttrykker seg med slik forakt om klubbar og enkeltspelarar ikkje har integritet til å dekke VM. Og trur de NRK får uttalelsar frå England-kaptein Steven Gerrard, som miste sin 14 år gamle fetter på Hillsborough, med Nilssen på teamet? Eller andre Liverpool- og Englandspelarar?
    For det fjerde er det ikkje snakk om eit eingongstilfelle. Om ein følgjer sakene på liverpool.no ser ein at dette er konsekvent språk. Som Ragnhild Lund Ansnes twitra i går: det er mange på NRK som er like oppgitte som oss.

    Når det er sagt tykkjer eg det er viktig og godt at de påpeikar viktigheita av å vere nyansert, og at hetsen mot Nilssen er uakseptabel. Heller ikkje han fortener det.

    SvarSlett
    Svar
    1. "For det første kan eg vere einig i at overskrifta mi på EOTK kan vere insinuerande. Eg meiner likevel at innlegget er balansert og sakleg, og overskrifta er ikkje meir misvisande enn nivået norske nettaviser legg seg på"

      Er det nødvendig/riktig å legge seg på et insinuerende nivå fordi nettaviser gjør det? Hva er i så fall motivasjonen for det?

      "Eg har ikkje oppfordra til å kome med hatefulle ytringar, og vil fordømme dei som gjer det."

      Det står heller ikke noe sted at du har oppfordret til det. Innlegget over kommenterer ordbruk og retorikk i ditt innlegg som bidrar til å piske opp en debatt som allerede er lettantennelig, og som viste seg at tente for fullt i de sosiale mediene.

      "Og trur de NRK får uttalelsar frå England-kaptein Steven Gerrard, som miste sin 14 år gamle fetter på Hillsborough, med Nilssen på teamet? Eller andre Liverpool- og Englandspelarar?"

      Det er umulig å svare på, men det er vel en vurdering NRK får ta.

      "For det fjerde er det ikkje snakk om eit eingongstilfelle."

      Det står ikke skrevet i bloggen at det er snakk om et engangstilfelle. Det står feil, ikke en feil.

      "Når det er sagt tykkjer eg det er viktig og godt at de påpeikar viktigheita av å vere nyansert, og at hetsen mot Nilssen er uakseptabel. Heller ikkje han fortener det."

      Takk. Hovedpoenget med å publisere dette innlegget var å påpeke nettopp dette.

      Slett
    2. Vil bare få takke deg Hans for at du står fram med fullt navn og bidrar til at denne saken ikke blir dysset ned slik den anonyme bloggeren her tydeligvis ønsker. Kan bare konkludere med at han enten ikke har sett alle meldingene fra Nilssen eller at han ikke forstår/vil forstå alvorlighetsgraden.

      Stå på videre Hans, Ragnhild, LFCSCN, EOTK og alle andre som har forstått alvoret. Kanskje NRK tilslutt vil skjønne alvoret også.

      Vil ellers oppfordre alle til å holde kritikken på et saklig nivå. Å synke ned til Nilssens nivå vil ikke hjelpe.

      Slett
  3. Problemet til Nilssen er at han har tweetret mange slike. Noen form for reaksjon fra nrk burde kommet uoppfordret. Det å ikke sende Nilssen for å kommentere VM ville gitt et signal om at det ikke er ok å ytre slike meldinger i en slik stilling han innehar. At det kommer mye negative meldinger og ikke minst stygge om Nilssen er ikke ok, men slipper man katta ut av sekken er det ingen som vet hva som skjer. YNWA

    SvarSlett
  4. Problemet til mange, med Systad Tyssen i spissen, er at de tror twitter-kommentaren dreier seg om Hillsborough, når den faktisk handler om Heysel. Til og med jeg som Liverpool-fan ser dette.

    Hillsborough var en forferdelig hendelse som snart skal behørig markeres. Kritiser gjerne Nilssen for hans usmakelige twitringer, men vær så snill, ikke dra dette lenger enn nødvendig ved å bruke Hillsborough :-(

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du ikke har tankeleserevner vet du ikke noe mer enn noen av oss andre om hvilken av tragediene Nilssen referert til i den ene tweeten du henger deg opp i. Det kan like gjerne ha vært om Hillsborough som om Heysel, akkurat som når det synges/ropes om det. Du vet heller ikke hva noen av oss andre "tror", siden du tydeligvis ikke har satt deg inn i fakta når du bare referer til en enkelt kommentar.

      Poenget er at du refererer du til "twitter-kommentaren" når det i realiteten er massevis av kommentarer over måneder og år det er snakk om, ikke bare den mest nylige som fikk saken til å ta av. Flere av disse er det overhodet ingen tvil om Hillborough-referansene i. F.eks. nevner Nilssen selv Hillsborough, og jeg tviler på at det var South Yorkshire politi involvert i Heysel, så å late som om Nilssen ikke selv har dratt inn Hillsborough i sine titalls hatske meldinger vitner om at du enten ikke har sett alle meldingene hans, eller at du ikke vil se det innlysende.

      Ser at enkelte mener at det er nok om Nilssen mister VM-plassen. For meg og mange andre er det absolutt ikke nok. han bør miste jobben og aldri få jobbe innen sport igjen. Det kan han i så fall takke kun seg selv for, ikke de som rettmessig reagerer på søppelet han spyr ut.

      Slett
    2. Svarer meg selv bare for å påpeke at jeg ikke mener at trusler o.l. er en del av de rettmessige reaksjonene. Det tar jeg også avstand fra. Det er derimot helt legitimt å mene/kreve av han mister VM og jobben.

      Slett
  5. Godt innspill. Vil bare gjøre oppmerksom på at Ragnhild Lund Ansnes har kommet med et tilsvar til bloggen. Hun virker å være ganske uenig med innlegget, og skriver blant annet at hun vil ha seg «frabedt å bli beskylt sammen med supporterklubben for å ha oppmuntret de som ikke er skikket til å føre en saklig debatt til hekseforfølgelse av Nilssen og synes det er hårreisende at jeg navngis i samme artikkel som denne som viser dette bunnfallet av lavmål i en ellers viktig debatt.»

    http://www.liverpoolhjerter.no/blogg/2014/03/etterspill-av-viktig-debatt/

    Personlig synes jeg at hun, og flere, burde ta et lite steg tilbake og se på hvilken størrelse denne saken etter hvert begynner å ta. Tyssen har blant annet forsøkt å få saken delt mer i England gjennom å tvitre til flere større engelskpråklige LFC-kontoer og Joey Barton(!) i et forsøk på å få de til å dele saken.
    Han har også blitt intervjuet av Liverpool Echo, ifølge hans egen Twitter-konto.

    Etter hvert lurer i hvert fall jeg på hva som er motivasjonen for å spre dette så mye. Nilssen har beklaget, NRKs kommunikasjonsdirektør har overfor Aftenposten bekreftet at kringkastingssjefen er på linje med Molven i denne saken. Hva mer ønsker disse Liverpool-supporterne? Hva godt kommer det ut av at for eksempel Liverpool Echo lager en artikkel om dette? Hva oppnår det?

    For øvrig synes jeg Davy Wathne tok saken godt på TV2 Sportskanalen klokken 18 i dag. Han klarte etter mitt syn i mye større grad å gjøre dette til en sak om prinsipper og mindre om enkeltpersoner enn det som har vært tilfelle så langt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Går ut fra at motivasjonen naturlig nok er å få fratatt Nilssen minimum VM-plassen eller aller helst jobben. Grove handlinger bør få konsekvenser, og en hul og uærlig beklagelse påtvunget av arbeidsgiver er ikke i nærheten for alle de stygge kommentarene han har kommet med over flere år. Som mange har nevnt tidligere hadde han fått sparken på dagen i England. Standarden i Norge bør ikke være lavere bare fordi vi er "lenger unna". Hadde dette vært om Utøya-ofre hadde reaksjonen i NRK og blant nordmenn som ikke kjente Hillsborough (eller Heysel/München for den saks skyld) på kroppen vært langt sterkere.

      Slett
  6. Nilssen har uttalt seg i sosiale medier på samme måte i årevis. Han bør ikke kommentere fotball for statskanalen. Det er ikke verre enn det.

    SvarSlett
  7. "Det kan nesten virke som at for enkelte er det å være en god Liverpool-supporter å føle mest og “riktigst”, og å adoptere en til tider voldsom hatkampanje mot en mann med et svært ufint og uheldig ordvalg "

    Uheldig ordvalg ? Seriøst?

    SvarSlett
  8. Hmm... ikke døm Nilssen og alle unitedfans for "en ufin og dum sak", men døm alle liverpoolfans for det noen få skriver er det det du sier? dobbeltmoralen når nye høyder hos enkelte, men saken er at det er ikke bare "uheldig" ordvalg det snakkes om her.. det er myntet på mennesker som i 25 år har blitt feilaktig beskyldt for å drepe sine venner og slektninger, pisse på dem osv osv osv.

    en skandale i britisk politis historie, som nå har kommet frem i lyset. det er et meget BEVISST ordvalg av Nilssen, og dette er noe ALLE fans av både united og liverpool vet.

    Kanskje du/dere er litt mindre tøff i hatten neste gang om dere velger å IKKE blogge anonymt.

    SvarSlett
  9. Christian Nilsen er en useriøs klovn som representer naturen av United fans. Han burde ikke kommentere VM. Ja han er klovn, det er bare å lese hans twitterside.

    SvarSlett
  10. Materazzia?? Hahahaha. Dette er det mest ynkelige blogginnlegget jeg har sett. Fra hvem? Dere sliter nå, ikke sant? Nå kommer 20 år i skyggen og enhver drittsekk skal stå for det han har sagt. Åpen debatt? Hva heter dere? Hvem er dere?

    For ynkelige til å stå fram ja....

    SvarSlett
  11. Det Christian Nilssen lirer av seg relatert til Liverpool og adjektiver bedre kjent som helvete, er svært alvorlig. Om Christian Nilssen selv forstår alvorlighetsgraden eller ikke, skal ikke ha relevans. Christian Nilssen må beskyttes mot seg selv. Så alvorlig kan dette være.

    Jeg vil likevel presisere at jeg fordømmer trusler og vold mot Christian Nilssen. Det er Christian Nilssen sin holdning som skal til livs. For å si det på fotballspråket. Ta ballen. Ikke mannen.

    SvarSlett
  12. svar fra liverpool.no. http://liverpool.no/blog/storypg.aspx?id=40960&zone=85

    SvarSlett