28. mars 2014

Tippeligatips 2014

Av Eivind Hauger - @ehauger

Det er noe med våren som gjør mange av oss fotballsupportere yre, oppstemte og glade. Noen tenker på serieavslutningene i Europa eller europacupinnspurtene. Jeg er derimot mest opphisset fordi verdens vakreste fotballliga starter opp igjen. Endelig, etter flere måneders dvale, skal man endelig se den beste fotballen Norge kan tilby!

Som alle andre mediehus med mer eller mindre respekt for seg selv har også Materazzia tabelltips. I motsetning til ifjor så vil vi ikke gå inn i en dyptpløyende analyse. Etter å ha lest VGs tabelltips ført i pennen av herrene Knut Espen Svegaarden og Geir Juva så skjønner vi at det slaget er tapt. Hatten av der altså.

Jeg starter i bånn. Det er jo sånn man gjerne gjør. For meg er det fire lag som utpeker seg. Felles for alle lagene i Tippeligaen er at de utpeker seg i et område på tabellen, men ikke en konkret plass. Jeg tror vi får en firling på S i bånn. For de som husker så langt tilbake som til midten av 90-tallet så hadde Molde en fryktet treerbande med S som fellesnevner, og de som opplevde 70-tallet kan kanskje huske de fire S-ene.

Tippeligaens fire nederste S-er er derimot ikke så veldige skumle. Helt nederst så finner vi Sandnes Ulf (16), på plassen over har vi Sogndal (15) og på kvalikplassen kommer Bob Bradleys Stabæk (14). Den siste S-en er Sarpsborg 08 (13). Verken Ulf eller Sogndal har de nødvendige kvalitetene til å holde seg, og strengt talt har ikke Stabæk det heller. I dag, 28. mars, signerte de riktignok Tomas Sokolowski på lån - men er han god nok? Jeg tror grunnen til at Stabæk klarer kvalik er ene og alene på grunn av Bob Bradley. Sarpsborg på sin side har nok handlet lurt. De har hentet inn tidligere Vålerenga-helten Bojan Zajic, og vil nok gi han en rimelig fri rolle på midtbanen. Klarer Brian Deane å få sving på Aaron Samuel så kan særpingene få det sånn halvveis morsomt denne sesongen.

Flytter man seg vekk fra sumpa får man også flere bokstaver. Lillestrøm (12) sleit med å holde seg i fjor, og de skal nok slite litt i år også. Det virker som det er litt murring blant supporterne, økonomien er dårlig og Magnus Haglund skal nok få sitt å stri med om spillet ikke sitter fra første stund. På plassen over så ender Odds ballklubb (11). De hentet riktignok inn Bentley (ikke bilen) i vintervinduet, men det er ikke nok til å være blant de som ender på én-sifrede plasseringer. Det blir også spennende å se hvor lenge de får lov til å beholde Fredrik Semb Berge.

Bodø/Glimt (10) rykka opp i fjor, og blir nok den store overraskelsen i årets serie. De har, som ett av få lag, klart å få økonomien på fote. Det betyr ikke at de ikke må selge om det kommer gode bud. Og gode bud kan det fort komme om for eksempel Sané, Chatto og Richards gjør sakene sine bra. De er også avhengige av at Abdurahim "Ibba" Lajaab fortsetter scoringsformen fra forrige sesong.

Første lag ut på én-sifret plassering er Start (9). De skal spille makrellfotball, men det har vi vel egentlig ikke sett siden Myggen og Totto var der. Allikevel har de et godt lag som kan sparke fra seg mot hvem som helst. I all enkelhet betyr det at de klarer en grei plassering nesten midt på tabellen, uten å være redd for å rykke ned. Over Start finner vi Aalesunds FK (8). De blir fort årets skuffelse. Laget har mistet toppscoreren fra ifjor Hamdallah, og selv om de har flerfoldige øre å handle for har de ikke gjort noe ennå. Michael Barrantes må vise at han er kjempegod, men det tror jeg han ikke gjør.

Et lag som har både har vært skuffende og strålende i løpet av 2000-tallet er Vålerenga (7). I fjor endte de på en skuffende 11. plass, nå tar de et byks oppover på tabellen. Kjetil Rekdal har fått satt sitt preg på laget og da spesielt midtbanen. Se opp for Sivert Heltne Nilsen, han kan fort bli den nye vinen. Forsvaret mangler fortsatt en hel del. Spesielt trist for Klanen var det nok at midtstopper Gonzalés forsvant til Major League Soccer. Det holder fortsatt til en plass midt på tabellen uten fare for å rykke ned eller ta medalje.

Nå som vi beveger oss oppover finner vi de lagene som kan finne på å blande seg i medaljestriden. Brann (6), Haugesund (5) og Viking (4) er de lagene som vaker rett uttafor toppen. Brann har henta inn Rikard Norling, en svensk suksesstrener som nå skal gjøre som Martin Andresen Mons Ivar Mjelde. Han har gått høyt ut og sagt at det skal bli gull i Bergen. Det er nok litt vel overivrig, selv om han også har henta inn Vadim Demidov (som passende nok også er stor i kjeften). Haugesund tror vi fortsetter i sin gode stim. De har riktignok mista noen, men Jostein Grindhaug og gutta rundt er flinke til å utnytte de ressursene de har. Et lag som ikke har vært flinke til å utnytte ressursene sine er Viking. Det var snakk om en milliard kasta bort de siste ti åra. En milliard. Nå kan det dog se ut som de har funnet oppskriften: En fremmedlegion fra Island skal kjempe Viking mot medaljer. Det blir ikke helt medalje, men det blir det nesten. Brons, som de sier i Allsvenskan.

I toppen, det vil si de tre øverste plassene, er i stor grad gitt. På bronsen ender Molde (3). De har solgt unna en del godt, men samtidig henta inn en del ungt og lovende. Mohamed Elyo..Elyoun..Fettern til Tarik var god i Sarpsborg 08 og kan gjøre det veldig godt i Molde bare han får tillit. En annen de har henta inn er en fyr som mente han var for god for Tippeligaen: Harmeet Singh. Vi tror Molde har mistet mer kvalitet enn de har fått inn. Er for eksempel Sigurdarson god nok?

På andre plass finner vi Strømsgodset (2). De vant serien i fjor, men nå blir de nok hakket for veike. Godset har solgt unna en del spillere, henta inn noen og står tilnærma på status quo. De mest interessante nyanskaffelsene er i stor grad han nye fra Mallorca ved navn Marvin – og Kjetil Wæhler. Marvin skal være en superb belgisk spiss som har vært i flere Premier League-klubbers søkelys, og Kjetil Wæhler veit man hva står for. Uansett så holder det ikke.

For laget som troner når vi setter punktum en gang i høst er Rosenborg (1). De har ikke gjort store endringer, men de endringene som er gjort er viktige. Morten Gamst Pedersen er en spiller som kommer til å ta Tippeligaen med storm. Han er 32 år, og kunne helt sikkert levert varene i England eller Tyrkia fortsatt. I tillegg har de forsterka med den tidligere Hønefoss-spissen Riku Riski. Problemet er hvordan de skal spille. Er Gamst Pedersen tiltenkt en plass sentralt på midten, og hvordan vil Riski gjøre det på kanten? Vi tror dette kommer til å ”årne seg” som man sier på Oslo øst .

Tabellen blir dermed sånn:

  1. Rosenborg 
  2. Strømsgodset 
  3. Molde 
  4. Viking 
  5. Haugesund 
  6. Brann 
  7. Vålerenga 
  8. Aalesunds FK 
  9. Start 
  10. Bodø/Glimt 
  11. Odd 
  12. Lillestrøm 
  13. Sarpsborg 08 
  14. Stabæk 
  15. Sogndal 
  16. Sandnes Ulf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar